AKTUELNO

Grčka, Turska, Crna Gora, Bugarska…

Trenutno u ovim zemljama preko turističkih agencija letuje najviše građana Srbije, a kako navode tur-operateri, poslednjih dana prava pomama vlada i za Tunisom.

Po svemu sudeći, Srbi se ne odriču odmora u Africi nakon što je ajkula usmrtila turistkinje u Egiptu, pa kako za Objektiv navodi Ana Ječmenica iz Udruženja turističkih agencija Srbije, interesovanje za letovanje u Tunisu je za kratko vreme doživelo nagli skok.

–Tunis proteklih godina nije bio u ponudi turističkih agencija, pa su naši ljudi poželeli da putuju u zemlju jasmina. Očekivalo se da će ove sezone najpopularnije destinacije za letovanje među Srbima i dalje biti Grčka, zbog cena i ukidanja epidemioloških mera, a onda Turska – kaže Ječmenica.

NAJTRAŽENIJE GRČKA I CRNA GORA

Direktor „Jute” Aleksandar Seničić kaže da su ipak najpopularnije destinacije naših turista i dalje sever Grčke i Crna Gora.

– Oni sa dubljim džepom borave po hotelima u Tunisu, Španiji, Turskoj ili Egiptu. Ipak, ima i onih koji se opredele za privatni smeštaj, jer ne žele da budu u hotelu, u nametnutom protokolu i ritmu sa drugima iz grupe – objašnjava Seničić.

Foto: Pixabay.com

Kad je reč o letovanju na najluksuznijim destinacijama, direktor „Jute” kaže da su to uglavnom individualni odlasci, a među takvim turistima su najpopularniji Maldivi, Sejšeli, Maurucijus i Bali.

– Imamo mi putnike i na Havajima i Karibima, pa i na destinacijama koje nisu nadaleko poznate, poput Bora Bore. Kad je reč o luksuznijim putovanjima na koje Srbi odlaze u grupama, tu su Dubai, Emirati, Abu Dabi i Tanzanija (Zanzibar). Te destinacije su doživele pravu ekspanziju među srpskim turistima – kaže Seničić.

On ističe da naši sugrađani kojima novac nije problem rado odlaze i na brojna ostrva, poput Mikonosa, Santorinija i Ibice.

NI MAJORKA NI BARSA, VEĆ STARA PLANINA

Direktor agencije „Travelend” Miloš Jovović kaže za Objektiv da je ova sezona mnogo bolja od prethodne dve, što se i očekivalo, ali je znatno lošija nego pre korone.

– Interesovanje za Egipat je u velikom padu zbog poskupljenja avio-goriva, što se najviše odražava na cenu aranžmana koje agencije plaćaju u dolarima, u valuti koja je sada izjednačena sa evrom. Kad je reč o Španiji, najviše se ide na Majorku i u Barselonu. Svuda su prelepe plaže, što je, čini mi se, našim ljudima i najvažnije kada biraju gde će da letuju. Majorka je pogodnija za uživanje i hedonizam, a Kosta Brava za aktivniji turizam. Ima lepih ponuda za te destinacije, smeštaj u gradu, u centru zbivanja, a nadomak plaža. Mene svi pitaju gde ću ja letovati, a onda se iznenade. Moj izbor je Srbija, opredelio sam se za Staru planinu zbog klime i prirodne lepote. Osim toga, lepše mi je tamo leti nego zimi. Ne ide mi se negde dalje u ovo nestabilno vreme – kaže Jovović.