AKTUELNO

Da biste izbegli neprijatnosti kada tokom praznika krenete na zasluženi odmor, obavezno čekirajte ovih pet stavki na vašem automobilu.

Kako se bliže praznici i neradni dani, sve nam je lakše da se zamislimo kako uživamo na nekoj snežnoj planini pored kamina ili na ski stazi.

A kada se konačno uputite na zasluženi odmor, važno je da do željene destinacije stignete udobno i bezbedno. To je moguće samo ako je vaš četvoročkaš potpuno ispravan.

Planine su uveliko okovane snegom i ledom, a temperature u debelom minusu, što su otežavajuće okolnosti za putovanje. Mnogi zbog manjka vremena ne stižu da posete majstora pre puta koji će čekirati automobil, ali i za to postoji rešenje. Možete sami odraditi proveru i poštedeti sebe neprijatnih iznenađenja.

Tečnost za hlađenje

Nije važno da li ste nedavno proveravali ovu stavku, čekirajte ponovo. Za ovo vam treba svega nekoliko minuta, a najvažnije je da temperatura tečnosti za hlađenje bude niža od one kojoj će vaš automobil biti izložen.

Tečnost za stakla

Kada birate tečnost za stakla, obavezno proverite etiketu na kojoj piše da li je otporna na niske temperature. S obzirom na mokre puteve, najbolje je da obezbedite i jednu rezervnu bocu. Takođe, pogledajte i da li je sistem za pranje vetrobranskog i zadnjeg stakla ispravan.

Brisači

Kada su na putu kiša, susnežica i sneg, brisači će raditi neprekidno. Da bi svoju funkciju obavljali kako treba i obezbedili vam dobru vidljivost važno je da su metlice brisača ispravne. A za to postoji jednostavan test: polijte stakla vodom, obrišite brisačima i pogledajte da li su ostale mrlje. Ukoliko primetite da ostaju mrlje koje utiču na vaše vidno polje, treba da promenite metlice.

Ventilacioni sistem

Ispravan ventilator ne znači i ispravan sistem. Ako ne želite da zamagljeno vozilo svaki čas briskate krpom, te da brinete da li će vam sistem zakazati, otiđeUmesto zamagljenog vozila, brisanja krpom i sumnje da ventilacioni sistem može da otkaže, ipak otiđite kod majstora. Zimski uslovi zahtevaju da uvek bude uključen, jer će se u suprotnom vozilo zamagliti dok još niste ni krenuli.

Kočnice

Dok vozite pre putovanja obratite pažnju da li vam kočnice škripe ili je papučica labava. Ako imate bilo kakve sumnje, posetite majstora. Ispravne kočnice su uvek od presudnog značaja.

#Automobil

#Sneg