AKTUELNO

Milano je drugi najnaseljeniji grad u Italiji i glavni grad Lombardije. Procenjuje se da Milano ima oko 1,3 miliona stanovnika, a da sa okolnim oblastima zajedno ima preko 5 miliona stanovnika.

Milano je kasnije bio središte brojnih bitaka i osvajali su ga i Vizigoti i Huni i Ostrogoti. Tek u srednjem veku je postao trgovinski centar, ali je 1162. godine veći deo grada uništen u osvajačkom ratu Frederika I Barbarose.

Foto: Tanjug AP/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Od kraja 15. veka, grad je uglavnom bio pod francuskom vlašću. Nakon Bečkog kongresa 1815. godine dodeljen je Austriji, a u posed Italije je dospeo u drugoj polovini 19. veka. Grad je u Drugom svetskom ratu u velikoj meri razoren, ali je obnovljen nakon rata postavši jedno od središta evropske privrede.

Milano ima mnoštvo umetničkih, kulturoloških i arhitektonskih bogatstava u ponudi. Jedna od najpoznatijih atrakcija je Il Duomo (Katedrala), koja je jedna od najvećih i najveličanstvenijih katedrala na svetu. Njena izgradnja je započela u 14. veku, a dovršena je tek početkom 19. veka za vreme Napoleona. Njeni vitražni prozori su najveći na svetu.

Druga najpopularnija crkva u Milanu jeste gotička renesansna crkva Santa Marija dela Gracije iz 15. veka. Ona je prilično oštećena u Drugom svetskom ratu, ali je kasnije renovirana. Ipak, glavni razlog zašto turisti posećuju ovu crkvu jeste taj što se u njoj nalazi najčuvenije delo Leonarda da Vinčija – Poslednja večera. Ona je naslikana na zidu crkve između 1495. i 1497. godine.

Obavezno posetite zamak Sforcesko kojim su upravljale porodice Sforca i Viskonti, a koji je izgrađen u drugoj polovini 14. veka i renoviran 1450. godine. U zamku se nalazi i niz muzeja u kojima se nalazi i poslednje remek-delo Mikelanđela Buonarotija.

Ako volite muzeje, pored zamka Sforcesko treba da posetite i Poldi-Pecoli muzej u kom se nalaze slike Botičelija, Mantenje, Gvardija i mnogih drugih. U tom muzeju se nalazi i zbirka tekstilnih tapiserija i persijskih tepiha.

#Italija

#Milano