AKTUELNO

Pihtije su mnogima pravi specijalitet. Mogu se služiti kao predjelo, ali i kao glavno jelo. Iako se može činiti da ih lako pripremamo, pihtije zapravo predstavljaju kulinarski izazov.

Tanka granica između uspeha i neuspeha često leži u pravilnom geliranju. Nekada se dešava da pravilno izvedemo ceo proces, ali kad dođe trenutak posluženja, shvatimo da pihtije nisu dovoljno stegle, što znatno menja izgled i ukus jela.

Uz jedan mali trik iskusnih domaćica, možete izbeći ovu kulinarsku neprijatnost i uživati u ovom specijalitetu, poznatom i kao "mesnati kolač". Pihtije se kuvaju gotovo ceo dan, ili barem šest do sedam sati, u zavisnosti od šporeta. Kada tečnost postane lepljiva, sklonite šerpu sa vatre, prohladite je malo, a zatim izvadite meso i kosti.

Tačan trenutak za ovu fazu je kada tečnost redukuje na trećinu. Prebacite nekoliko kašika tečnosti na tacnu i ostavite napolju ako nije mraz, ili u hladnu sobu ili frižider. Pričekajte oko deset minuta. Ako se tečnost stegne, nije vam potrebno ponovo stavljati šerpu na šporet. Ako nije, vratite šerpu na ringlu i dodajte kosti i kožice da se dodatno kuvaju. Dok se to dešava, usitnite skuvano meso i ponovite test "stezanja" tečnosti.

Kada testiranje ukazuje na pravilno želiranje tečnosti, sklonite šerpu sa vatre i skinite sloj masnoće sa vrha kašikom. Procedite tečnost kroz gusto cedilo. Prelijte tečnost preko usitnjenog mesa koristeći kutlaču, a zatim ostavite tanjire, tepsije i druge posude na hladnom mestu da se pihtije stegnu.