AKTUELNO

Domaći kečap sve je popularniji posebno kod onih koji vode računa šta jedu. Brzo i lako se priprema, a mnogo je zdraviji i ukusniji u odnosu na onaj kupovni.

Međutim, većina domaćica muku muči sa skidanjem kore s paradajza što im usporava proces pripreme. Ukoliko paradajz s korom meljete u mašini za mlevenje, tek onda nastaje problem zato što se njegova kora lepi za unutrašnjost aparata i samim tim se postupak pravljenja omiljenog dodatka ishrani mnogima pretvori u pravi pakao.

Trik zlata vredan

Ovaj trik je zlata vredan i pravi je spas za domaćice. Naime, pre nego što počnete da meljete paradajz najpre ga na nekoliko minuta spustite u ključalu vodu dok je ringla još vrela. Zatim ga ubacite u hladnu vodu. To će omekšati njegovu koru koja će praktično sama da spada. Paradajz ćete mnogo lakše i brže samleti, bez lepljenja za unutrašnjost mašine za mlevenje.

Foto: Pixabay.com

Kako savetuju iskusne domaćice, prilikom kupovine i odabira paradajza obavezno birajte one komade koji su u potpunosti zreli ili paradajz ostavite dan-dva u gajbici da dodatno sazri.

Ukoliko kečap pravite od nedovoljno zrelog paradajza može se desiti da bude malo kiseo, pa ćete morati da dodatnim sastojcima neutrališete taj ukus.

Tajna u gustinu

Ovako pripremljen paradajz brže se kuva i u zavisnosti od količine bukvalno mu je potrebno najviše pola sata da se zgusne.

Iskusne domaćice otkrivaju da postoji i trik kako da se paradajz za kečap zgusne i brže se skuva, a da pritom ne izgubi na ukusu i kvalitetu. Tajna je u gustinu koji će momentalno vašem paradajzu da da formu. Da biste izbegli grudvice, umesto da gustin jednostavno sipate u paradajz koji se kuva, izmešajte gustin sa sokom svežeg paradajza dok ne dobijete retku masu. Nju sipate u paradajz koji se kuva i on će se zgusnuti očas posla.