AKTUELNO

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je zakazano izjašnjenje o krivici Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i 16 pripadnika tog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.

Prema optužnici, Dudaković i ostali se terete za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opštine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin, prenela je Fena.

Pored Dudakovića, za zločine koji, prema navodima Tužilaštva, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Foto: Tanjug

#Atif Dudaković

'