AKTUELNO

Mandatar za sastav nove hrvatske vlade kaže da će pri izboru ministara njegova reč biti poslednja.

Tihomir Orešković, koji je kandidat desne Domoljubne koalicije koju vodi Hrvatska demokratska zajednica i Most nezavisnih lista, u intervjuu za "Jutarnji list" rekao je da će za novu vladu biti ključna fokusiranost, kao i da će sve učiniti da ljudima vrati nadu.

On je ocenio reforme koje predlažu Most i HDZ kvalitetnima. Orešković je, takođe, otkrio da se zalaže za uvođenje poreza na nekretnine.

- Nisam za masovno oporezivanje nekretnina, već samo onih koje nisu u funkciji - rekao je on.

Osvrnuo se i na svoje teškoće sa hrvatskim jezikom, izrazivši nadu da mu građani neće zameriti jezičke greške.

- Moj privatni cilj će biti da poboljšam hrvatski, ali mi je važnije od toga da pomognem Hrvatskoj i da pokrenem privredu, socijalne programe, i da smanjimo broj nezaposlenih. To su mi važniji ciljevi od mog hrvatskog - poručio je on.

Na pitanje kako se odlučio na povratak u Hrvatsku i ulazak u politiku, Orešković je naveo da ga je pre šest meseci, dok je još bio šef Tevinih finansija za Evropu, kontaktirao predsednik HDZ Tomislav Karamarko i pitao ga da li je zainteresovan za preuzimanje mesta potpredsednika vlade ili ministra finansija.

- Nisam to očekivao, no bila mi je čast primiti takav poziv. Nije to bio prvi kontakt s našim političarima - rekao je mandatar.

Autor: G.Ninković

'