AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenio je danas da je predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izneo niz neistina o zločinima koji su počinjeni na teritoriji Srbije prema Hrvatima.

Linta u saopštenju navodi da je Žigmanov u intervju subotičkom nedeljniku "Hrvatska riječ", kaže da institucije u Srbiji nisu tobože spremne da se otvoreno suoče sa zločina iz prošlosti, pri čemu kako kaže, Žigmanov "besramno ćuti" o nebrojenim zločinima nad srpskim civilima koji su ubijani u Vukovaru pre rata, Osijeku, Zagrebu...i desetinama drugih gradova gde nije bilo ratnih dejstava.

- Najveći broj navedenih zločina nad Srbima nije procesuiran. Manji deo zločinaca je kažnjen na tako male zatvorske kazne što više predstavalja ruganje srpskim žrtvama i njihovim porodicama nego zadovoljenje pravde - ocenjuje Linta.

Linta kao "sramnu laž" Žigmanova naziva njegovo poređenje položaja hrvatske manjine u Srbiji i preostalih Srba u Hrvatskoj, pri čemu navodi da su Hrvati u daleko nepovoljnijem položaju.

Linta ukazuje da Žigmanov ćuti o tome što Hrvatska sistematski krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

On ističe i da Žigmanov "ćuti na sramnu činjenicu da hrvatski zvaničnici ne osuđuju veliki broj etnički motivisanih napada, poruka mržnje i pozivanja na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj", kao i na to da u Hrvatskoj dugih niz godia traje rehabilitacija ustaštva. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izrazio je juče nezadovoljstvo zbog odluke srpskog Tužilaštva za ratne zločine da odbaci krivičnu prijavu zbog slučaja braće Abjanović iz 1991. godine.

Upitan kao komentariše odluku Tužilaštva za ratne zločine da odbaci ovu prijavu, Žigmanov je to ocenio "pre svega, posledicom nespremnosti srpskih institucija da se otvoreno suoče sa zločinima iz prošlosti, i to zločinima koji su počinjeni na teritoriji Republike Srbije nad građanima hrvatske nacionalnosti, građanima koji ni na koji način nisu predstavljali pretnju po bezbednost".

On je izneo tvrdnju da se "boji da, na kraju, ovakva odluka Tužilaštva za ratne zločine šalje poruku nespokojstva za svakog Hrvata u Srbiji danas, jer se bekstvom države od odgovornosti za zločine nad Hrvatima 90-ih godina prošlog veka namerno i nametnuto relativizuje njihova žrtva".

#Miodrag Linta

'