AKTUELNO

Konačnu reč o sporazumu daće Viši sud.

Grupa srpskih državljana, koja je uhapšena 16. oktobra prošle godine zbog sumnje da je pripremala terorističke napade u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisala je sa Tužilaštvom sporazum o priznanju krivice.

Većina okrivljenih potpisala je sporazum i pristala na kazne od tri do pet meseci.

Kako prenose crnogorski mediji, Tužilaštvo ne želi nagodbu sa nekadašnjim komandantom žandarmerije Srbije Bratislavom Dikićem, jer je osumnjičen da je trebalo da bude "ključni koordinator" akcije nasilnog upada u Skupštinu Crne Gore.

Tužilaštvo se ranije nagodilo sa osumnjičenima Aleksandrom Sinđelićem i Mirkom Velimirovićem. Sinđeliću je dodeljen status svedoka saradnika, a Velimirović je po priznanju krivice osudjen na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana.

U pritvoru, u zatvoru kod Podgorice je 14 državljana Srbije uhapšenih noć uoči parlamentranih izbora 16. oktobra prošle godine i svi oni, sem Dikića su navodno potpisali sporazum o priznanju krivice i pristali na kazne od tri do pet meseci zatvora.

Za pokušaj terorizma osumnjičeni su i državljani Rusije Eduard Širokov i Vladimir Popov i državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za kojima je Crna Gora rapisala poternice. Crna Gora je nedavno uputila molbu Srbiji za izručenje Ristića i Bogićevića. Bogićeviću su srpske vlasti odredile ekstradicioni pritvor, a Ristić je posle saslušanja pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

S. P.

#Hapšenje

#Izbori

#Podgorica

#Terorizam

#Tužilaštvo

'