AKTUELNO

Preduzimaju se sve potrebne mere za suzbijanje gripa.

Nekoliko prijedorskih naselja proglašeno je područjem zaraženim ptičijim gripom, ali, kako ističu stručnjaci, nema opasnosti za stanovništvo.

Ovakav zaključak je donet na sastanku gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa predstavnicima nadležnih institucija.

Komisija Centra za suzbijanje ptičijeg gripa za područje Prijedora donela je plan mera zaštite, kojima se svi vlasnici živine obavezuju da preduzmu sve mere koje naloži nadležna veterinarska inspekcija.

Takođe je naloženo da se veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju svi slučajevi uginuća živine drugih ptica.

- Sve nadležne republičke institucije, kao i institucije grada Prijedora u skladu sa svojim nadležnostima preduzimaju operativne mere koje se odnose na saniranje žarišta ptičjeg gripa, kao i preventivne mere radi sprečavanja širenja ove bolesti - navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske prethodno je saopštilo da je u Prijedoru u jednom domaćinstvu, kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukras, potvrdjeno prisustvo visoko patogene influence ptica, podtip "H5".

I. P.

#Bosna i Hercegovina

#Grip

#Prijedor

#Ptičji grip

'