AKTUELNO

Hrvatska predsednica, Kolinda Grabar-Kitarović, pozvala je hrvatske iseljenike u Picburgu da se vrate u Hrvatsku, ali smatra da su zemlji potrebne promene koje bi omogućile njihov povratak.

Ona im je u nedelju u tamošnjoj Hrvatskoj bratskoj zajednici čestitala na 125. godišnjici postojanja te orgaizacije i pozvala da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je takođe da u SAD iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i te zemlje.

- Moramo promeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz celog sveta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i domoljublje - rekla je Grabar-Kitarović, preneo je zagrebački Večernji list.

Predsednica je istakla da za generacije iseljenika Hrvatska bratska zajednica bila "decenijama središte susreta s maternjim jezikom, istorijom, kulturom i nacionalnim identitetom, mesto u kojem su se razmenjivala iskustva života na novom kontinentu, mesto u kojem se pomoć i uteha tražila i dobijala".

Smatra da zajednica Hrvata izvan Hrvatske može puno da pomogne Hrvatskoj, a kao primer je navela lobiranje za potpisivanje ugovora o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD.

- SAD su bile vrlo jasne i poručili su mi da su im potrebni dokazi da će američka privreda profitirati od potpisivanja ugovora - rekla je Grabar-Kitarović.

To će, kazala je, olakšati ulaganja u Hrvatsku, vaš život ovde, ali i povratak onih koji žele da se vrate u Hrvatsku.

Pozvala ih je da kontaktiraju američko ministarstvo financija i izraze interes za potpisivanje ugovora.

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja još nije potpisala taj ugovor koji se primenjuje s ukupno 63 zemlje.

Grabar-Kitarović je okupljenima čestitala na 125 godina postojanja.

- Vi povezujete Hrvatsku s ostatkom sveta. Vrata Hrvatske su vam širom otvorena. Čestitam vam na 125 godina rada - rekla je ona i poručila:- Hej Hrvati, Hrvatska vas zove - zaključila je Kitarović.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#Ljudi

'