AKTUELNO

To je omogućeno novim zakonom o policijskim ovlašćenjima.

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tokom intervencije umesto vatrenog oružja smeti da koriste eletrične paralizatore.

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkes Žnidar da je cilj dopuštanja korišćenja te opreme da se policiji omogući da bez upotrebe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti "neutrališu opasne osobe" u situacijama kad u rukama imaju hladno oružje, poput noža ili opasne predmete, kao što je recimo sekira.

Istim zakonom, policiji su data ovlašćenja da sakuplja i sortira podatke o svim putnicima koji lete avionom, što se tumači kao napor policije u borbi protiv terorističkih pretnji.

Dopušteno joj je da u istu svrhu i radi kontrole graničnog saobraćaj koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih tablica automobila u saobraćaju.

Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim dešavanjima.

Policija će moći i da prekine putovanje grupe navijača na sportska dešavanja ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da nameravaju da krše javni red i mir.

S.M.

#Policija

#Slovenija

#Zakon

'