AKTUELNO

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu (MRMKS) Serž Bramerc izjavio je danas u Sarajevu da će u izveštaju, koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, staviti naglasak na neophodnost regionalne saradnje u rešavanju predmeta ratnih zločina, traženja nestalih osoba i nacionalno procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"Svi znamo da nacionalna strategija za rešavanje predmeta još nije usvojena i da postoje stotine slučajeva koji se moraju procesuirati", kazao je Bramerc, koji se danas sastao sa predstavnicima vlasti u Sarajevu i održao predavanje učenicima sarajevskih gimnazija.

On je istakao da posle okončanja rada Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju glavna odgovornost leži na nacionalnim organima vlasti.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Bramerc je naglasio da se počinioci ratnih zločina i dalje nalaze u susednim zemljama i da je veoma teško raditi na njihovom procesuiranju bez sporazuma o izručenju.

On je naveo i da je jedan od prioriteta njihove agende pitanje nestalih osoba.U Sarajevu je danas održan sastanak Operativne radne grupe za nestale osobe, kome je prisustvovao i Bramerc.

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Medjunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) radi razmene informacija izmedju institucija za provodjenje zakona i svih drugih subjekata, koji mogu pružiti informacije o mogućim lokacijama na kojima se nalaze masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba. Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na području Novog Grada, Vlasenice, Foče, Gradiške i još nekoliko mesta.

#Serž Bramerc

'