AKTUELNO

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je danas na šest godina zatvora zbog primanja mita u aferi Ina-MOL.

Osim njega krivim je proglasen i direktor mađarskog MOL-a Zolt Hernadi na dve godine zatvora zbog davanja mita, a odluka je nepravosnažna, prenosi zagrebački portal Index.

Osim za primanje 10 miliona evra mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, Sanader je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dela plinskog poslovanja iz Ine.

U obrazloženju sudije, Sanader je zajedno sa Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 miliouna evra dogovoriti da ce Hrvatska Molu prepustiti odlucucjući glas u poslovanju Ine.

- Koristeći položaj i autoritet premijera prikazao je da je potrebno izdvajanje plinskog posovanja iz Ine i da se izmeni međudeoničarski ugovor. Na sednici vlade zatražio je da se prihvati izveštaj kojim se Molu prepušta upravljanje Inom što je Vlada i prihvatila i bez osnove dala Molu upravljanje Inom - naveo je sudija.

Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanader će, po zahtjvu tužilaštva, državi morati da vrati 10 milionavura.

Sanader se od aprila nalazi na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska i nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se završni deo suđenja vodio u njegovom odsustvu.

#Ivo Sanader

'