AKTUELNO

Nemački Špigl piše da u Crnoj Gori ne jenjavaju protesti zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji nisu samo o crkvenoj imovini, uz ocenu da predsednik te zemlje Milo Đukanović "svesno podstiče sukobe".

List dalje navodi da je Crna Gora dugo važila za ostrvo stabilnosti na "problematičnom Zapadnom Balkanu", piše Dojče vele.

"Crnogorski predsednik i dugogodišnji vladar Milo Đukanović vešto je manevrisao svojom državom tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i mirnim putem je odveo do nezavisnosti 2006. godine. Bivši mladi komunista Milo u međuvremenu je postao odani saveznik NATO i EU, a Zapad mu je zbog toga poslednjih godina progledao kroz prste mnoge unutrašnjopolitičke afere", piše list.

Kako se navodi, u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog "njegove korumpirane i feudalističke vladavine", zbog čega "taj stabilokrata" ovih dana demonstrira da bez njega Crnoj Gori preti haos, a kako se dodaje, priliku za to nudi novi Zakon o veroispovesti prema kome crkve u Crnoj Gori moraju da daju dokaz o vlasništvu nad zgradama i zemljištem koje su posedovale pre 1918. godine, inače preti eksproprijacija.

Dodaje se da je ta odredba prevashodno usmerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve u državi, a kojoj pripada većina vernika u Crnoj Gori, jer će ona teško da pruži dokaze o vlasništvu mnogih starih imanja, jer su moderni katastri u regionu uglavnom uvedeni tek posle 1918.

"Iako su međunarodna tela poput Saveta Evrope izričito zatražila od crnogorske vlade da zakon struktuira u konstruktivnom dijalogu, sa svima koji su pogođeni, kontroverzna odredba je ipak zadržana u zakonu", piše list i dodaje da od usvajanja krajem prošle nedelje, hiljade ljudi svakodnevno demonstrira.

Špigel dalje navodi da Dodaje se da je ta odredba prevashodno usmerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve u državi, a kojoj pripada većina vernika u Crnoj Gori, jer će ona teško da pruži dokaze o vlasništvu mnogih starih imanja, jer su moderni katastri u regionu uglavnom uvedeni tek posle 1918.ukanović, članovi njegove porodice i uži krug bliskih saradnika već tri decenije vladaju zemljom kao da je to njihovo privatno imanje, da su umešani u brojne korupcionaške afere, a da za njih nikada nisu morali da odgovaraju.

"Izbori u zemlji redovno se lažiraju u korist Đukanovićeve vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). U Crnoj Gori još nije došlo do promene vlasti. Đukanović 'kupuje' inostranstvo nudeći se kao pouzdan partner u operacijama NATO ili kao bedem EU u izbegličkoj krizi", piše list.

Dodaje se i da biznismen Duško Knežević već godinu dana potresa Milov sistem - više puta je objavljivao video-snimke na kojima se vidi podmićivanje i ilegalno finansiranje DPS, zbog čega je crnogorska javnost na to reagovala sa ogorčenjem, tako da pred predstojeće parlamentarne izbore na jesen to predstavlja stvarnu pretnjuĐukanoviću i njegovoj stranci.

"U tako delikatnim unutrašnjopolitičkim situacijama Đukanović je više puta pokušavao da tematizuje nezavisnost Crne Gore od bivše državne asocijacije sa Srbijom, kao i raspravu o identitetu nezavisne zemlje. On pokušava da sebe predstavi kao patriotu i čuvara integriteta zemlje. Pritom mu pozicija najjačeg opozicionog saveza, Demokratskog fronta, odgovara - zato što je jasno prosrpski i može da se predstavi kao peta kolona Beograda", piše list.

List zaključuje i da nema sumnje da je taktika Đukanovića opasna, budući da je crnogorska vlada upozorila Srpsku pravoslavnu crkvu da podriva državnost države, a mitropolit Amfilohije kaže da može doći do građanskog rata.

#Milo Đukanović

'