AKTUELNO

"Koronavirus" je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1.300 širom sveta.

Četvoro državljana Hrvatske je u kineskom gradu Vuhanu, epicentru epidemije opasnog "koronavirusa", potvrdilo je u subotu Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova u Zagrebu i savetovalo građane da ne putuju u to područje, prenosi agencija Hina.

I Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije je juče, u petak, preporučilo građanima da se "uzdrže" od putovanja u Vuhan i "širi region" zbog brzog širenja "koronavirusa".

"Koronavirus" je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1.300 širom sveta otkako je krajem prošle godine otkriven u Vuhanu, 800 kilometara od Šangaja.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

Taj centar očekuju dalje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. "Koronavirus" obično napada životinje, ali u nekim slučajevima se može preneti na ljude, poput epidemije SARS-a 2003. godine.

Još se ne zna koliko je taj novi virus opasan i koliko se lako širi među ljudima. Može izazvati zapalljenje pluća koja je u nekim slučajevima smrtonosna, piše Hina.

#Hrvatska

#Kina

#koronavirus

'