AKTUELNO

Portal Pink.rs 22.04.2020. objavio je tekst sa naslovom: NEMAČKI DOKTOR TVRDI: Lek protiv korone leži na morskom dnu u Crnoj Gori, koji je, posle analize, portal Raskrinkavanje.ba ocenio kao DEZINFORMACIJA.

“Zlatni sunđer”, morska životinja koja se može naći u crnogorskom moru, na brojnim portalima u regionu predstavljen je kao “ubica koronavirusa”, što predstavlja dezinformaciju.

Mediji u regiji su senzacionalistički preneli pretpostavku doktora Hermana Erliha o tome da supstance iz sunđera potencijalno mogu pomoći pri lečenju covid-19, a pretpostavke su predstavljene kao tvrdnje i naučna otkrića, iako, međutim, za to još nema konkretnih dokaza jer nije bilo ni studija ni istraživanja.

Uprkos tvrdnji da naučnici iz Bergakademije u Frajbergu veruju da su našli rešenje "na morskom dnu na obali Crne Gore", radi se o još jednoj dezinformaciji jer pomenuti sunđeri nisu nikakav ekskluzivitet Crne Gore, pa je zato pogrešno i reći da je “lek” (sunđeri) “pronađen u Crnoj Gori”.

U ostatku teksta se obrazlaže da naučnike, pre svega, interesuje rezistencija sunđera protiv svih zamislivih bioloških uzroka bolesti: bakterija, virusa, bacila., ali tvrdnja "sunđer sa crnogorske obale je otporan i na Sars-CoV-2 virus, što budi nade naučnika da u njemu mogu naći saveznika u borbi protiv korone", nije tačan.

Iako profesor kaže da sunđer proizvodi materije koje sprečavaju prodiranje virusa u organizam, to se ne može sa sigurnošću tvrditi jer nema niakkvih ispitivanja koja bi to potvrdila.

Naglašava se i "dok je iz drugih zemalja već dobio odgovarajuće upite, stručni svet u Nemačkoj se do sada nije baš pokazao previše zainteresovanim", što implicira da se ne može potvrditi da je pronađen "lek" protiv korone u vidu sunđera.

Dosadašnje rezultate su naučnici objavili u izdanjima “Materials Science and Engineering”, kao i na platformi “Sciencedirect”.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 16. maj 2024. godine.