AKTUELNO

Profesor doktor Herman Erlih sa Bergakademije Frajberg iz Nemačke kaže da Crna Gora u svom podmorju ima izvanredne mogućnosti za proizvodnju prirodnog antivirusnog i antibakterijskog leka, koji se može dobiti iz "zlatnog sunđera", a smatra da je on efikasan i u borbi protiv koronavirusa.

"Za početak, odgovarajuće institucije mogu nas pitati o bromotirozinu iz ovih sunđera za antiCovid testove", kaže Erlih koji ističe da na temi zlatnih sunđera sarađuje sa kolegama sa Instituta za biologiju mora iz Kotora od 2008. godine.

Odgovarajući na pitanje da li supstance iz ovih sunđera mogu da leče zaražene od koronavirusa, Erlih je odgovorio da mogu. On kaže da u Jadranu raste sunđer koji ima izuzetnu sposobnost da se odbrani od bakterija i virusa, među kojima su i RNA virusi kao što je SARS Cov-2.

On ističe da u Crnoj Gori postoji rezervoar gde se on uspešno veštački gaji na jednoj podvodnoj parceli, gde ga stručnjaci iz Frajberga proučavaju sa kolegama iz Instituta za biologiju mora i farmakolozima sa Univerziteta Drezden.

Najviše se bave otpornošću sunđera na sve zamislive biološke uzročnike bolesti, kao što su bakterije, virusi ili bacili.

Profesor objašnjava da sunđer nije previše izbirljiv što se tiče hrane, već uzme šta mu voda nanese.

Foto: Tanjug AP/Ariana Cubillos

Ali voda mu donosi i viruse i bakterije koje on ubija bez ikakvih problema, iako nema imunološki sistem. Čak i kada se povredi, ovaj sunđer sprečava da u njegovu otvorenu ranu prodru virusi ili bakterije, jer izaziva hemijsku reakciju pri kojoj nastaju hemijski izmenjene aminokiseline bromtirosini.

Do sada su naučnici uspeli da definišu 35 od njih. Ove odbrambene supstance uništavaju strana tela koja pokušavaju da prodru u sunđer: bukvalno sve viruse i bakterije. Profesor dodaje da sunđer efikasno uništava i multirezistentne organizme. Uz to bromtirosin sprečava gradnju proteina a time i širenje tzv. RNA-virusa. U tu grupu spada i virus corone: Sars-CoV-2, objavio je nemački Freiepresse.

On ističe da su ove supstance potvrdile antivirusne, antibakterijske, citotoksične, antitumorske, antileukemijske, epigenetske, hiperglikemijske, anti-parazitske, antiplazmodijske, protivupalne, antiangiogene, antipsoriatske, antitrombotike, agonisitne, antiodbrane i druge aktivnosti i prepoznate su kao potencijalni višeciljni morski lekovi.

Nedavno je grupa profesora Erliha postigla vrlo optimistične rezultate u saradnji sa Institutom za biologiju mora u Kotoru. Od 2015. godine je organizovan prvi zajednički pilot projekat u Kotorskom zalivu za uzgoj sunđera Aplysina aerophoba i Aplysina cavernicola sunđera.

Foto: Pixabay.com

"Prosečna vrednost bromotirozina koji se sintetišu isključivo u sunđerima je 500 EUR po miligramu. Prema nedavno objavljenim podacima iz jedne kolonije Aplysina aerophoba od 10 kvadratnih metara biće moguće sakupiti 18 kilograma osušenih sunđera kao izvora za izolaciju 99 grama izofistularina-3 u vrednosti od 14.850.000 USD. U skladu s tim, iz polja za uzgoj sunđera od 100 kvadrata trebalo bi biti moguće dobiti 180 kilograma sušenog sunđera, 36.000 mg aplisinin-1 ukupne vrednosti 13.680.000 USD", kaže Erlih.

Dr Mirko Đurović, viši naučni saradnik u Institutu za biologiju mora, ističe da su tzv. "zlatni sunđeri" zaštićena vrsta.

"Kolega Erlih se godinama bavi ovom temom. Ovi sunđeri nisu ekskluzivitet Crne Gore, ima ih na čitavom Jadranu, ali mi smo uspeli da ih gajimo i veštački u eksperimentalnim uslovima. Uspeli smo da iz njih izdvojimo aktivne supstance i pre desetak dana smo poslali jedan projekat u Nemačku, a koji se tiče njihovog antivirusnog i antibakterisjkog dejstva. Dr Erlih je projektu dodao i njegovo dejstvo protiv koronavirusa. Ostaje da se vidi šta će sa tim biti", kazao je za Dnevne novine dr Đurović.

#Lek

#Naučnici

#koronavirus

#region

<
'