AKTUELNO

Republički i inspektori jedinica lokalne samouprave su, od donošenja Uredbe sa zakonskom snagom o izmenama i dopunama zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, obavili više od 5.000 kontrola pridržavanja propisanih mera, a u samo 46 slučajeva utvrđene su nepravilnosti.

Na osnovu počinjenih prekršaja, izdati su prekršajni nalozi u vrednosti od 59.575 KM, rekli su za Srpskainfo u Inspektoratu RS.

-S obzirom na svakodnevno povećan broj pozitivnih lica na korona virus, te primetno opuštanje kod građana, u narednom periodu ćemo pojačati kontrole. Njima će biti obuhvaćeni svi privredni subjekti u Srpskoj, a sprovodiće ih svi raspoloživi kontrolni organi Inspektorata, to jest pored zdravstvenih inspektora i svi drugi republički inspektori iz svih inspekcijskih sektora, ali i inspektori jedinica lokalne samouprave. Kontrole će biti bazirane na proveri poštovanja ograničenja radnog vremena, pridržavanja obaveze nošenja maski u objektu, poštovanja fizičke distance u objektu, sprovođenja obavezne mere dezinfekcije i pridržavanja drugih mera iz uputstava Instituta za javno zdravstvo RS u zavisnosti od pojedine djelatnosti – naglašavaju u Inspektoratu RS.

Poručuju da je od velikog značaja da poslovni subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mesto.

– To je važno ne samo s ciljem zaštite korisnika usluga, već i radi zaštite samih radnika, gde će naša lična odgovornost biti najbolja preventivna mera. Naš zajednički interes je nesmetan rad poslovnih subjekata uz poštivanje svih preventivnih mera na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom, a u cilju što lakšeg prevazilaženja poteškoća izazvanih pandemijom – kažu u Inspektoratu RS.

#koronavirus