AKTUELNO

U Crnoj Gori danas se održavaju parlamentarni izbori, na kojima se građani opredeljuju između 11 lista i stranaka.

Kako ocenjuju analitičari, Crna Gora današnje izbore dočekuje kao podeljeno društvo, u atmosferi zaoštrene retorike političkih aktera, u kojoj su, čini se, pitanja životnog standard i ekonomskog razvoja, ostala u senci pitanja identiteta države i naroda.

Izborni rezultati, po ocenema analitičara, biće neizvesni, a svakako su najveći politički izazov za DPS predsednika Mila Djukanovića, koji je već 30 godina na vlasti.

DPS na ovim izborima nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom pod sloganom ''Odlučno za Crnu Goru'', DPS Milo Djukanovićâ.

Pored njih, kao druga najjača opcija u opoziciji je koalicija ''Mir je naša nacija'' okupljena oko Demokrata.

Na izborima učestvuju i stranke manjina, dve albanske koje nastupaju odvojeno, kao i hrvatska manjina, koja izlazi sa dve partije, dok su Bošnjaci prisutni sa jednom listom.

Šanse u borbi za ulazak u parlament imaju još jedino socijaldemokrate Ivana Rajović.

Vladajuća DPS je kampanju, pored isticanja postignutih rezultata, usmerila na pokušaj podele građane na one koji su za Crnu Goru i one koji se navodno bore protiv interesa te zemlje i "služe tuđima".

Gotovo čitava kampanja vladajuće strukture usmerena je protiv te dve stranke i SPC, tvrdeći da bi njihova pobeda značila vraćanje Crne Gore u prošlost i odustajanje od EU i priklanjanje Rusiji.

Zapaljivih izjava iz DPS-a bilo je tokom cele kampanje, između ostalih i da, iako opozicione koalicije deluju u više kolona, njihov savez predstavlja “političku pešadiju velikosrpskog nacionalizna u Crnoj Gori”, dok je premijer Duško Marković rekao da će nakon izbora "sve one koji proklinju Crnu Goru vratiti kućama odakle su došli", a "sve sveštenike SPC vratiti u manastire i crkve".

Optužuju vlast za kriminal i korupciju i smatraju da je Crnoj Gori neophodna promena posle tri decenije.

Kamen spoticanja je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je od Nove godine, po usvajanjnu, na ulice širom Crne Gore izveo više od 100.000 ljudi, ujedinjenih u zahtevu za njegovom promenom.

Ni tokom kampanje nisu izostale litije, koje su održane i sinoć u više gradova Crne Gore, pod sloganom "Ne damo svetinje".

Mediji su preneli da je rektor Cetinjske bogoslovije, otac Gojko Perović, pozvao vernike da na dan izbora ne organizuju nikakve protestne šetnje niti išta što bi podsećalo na litije i da predizborni dan provedu u miru, ne kršcehi predizbornu tišinu.

Predizborna tišina počela je u petak u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta večeras.

U Crnoj Gori se spekuliše o mogućim incidentima na dan izbora, a iz policije poručuju da su preduzete sve mere kako bi se sačuvali javni red i mir.

Izbori se održavaju u vreme pandemije virusa korona, pa je obaveza poštovati preporuke NKT za zarazne bolesti.

Tako će biti obavezna dezinfekcija ruku pre ulaska na biračko mesto i tokom procesa glasanja, kao i obavezno nošenje maske na biračkom mestu, osim prilikom utvrđivanja identiteta birača.

Obavezno je i držanje propisane fizičke distance pre, tokom i nakon boravka na biralištima.

Pravo glasa u Crnoj Gori ima 540.026 birača, koji će glasati na 1.217 biračkih mesta. Ovo su 11 parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i peti od proglašenja nezavisnosti 2006.

Biračka mesta otvorena su od sedam do 20 sati.

#Crna Gora

#Izbori