AKTUELNO

Bivši komandant OVK, Talat Džaferi zvani Komandant Forino, postao je drugi čovek u Makedoniji i on će imati mogućnost da zameniti predsednika zemlje kada on ne bi mogao da obavlja funkciju.

To znači da će, kada predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, bude van države ili na bilo koji način ne bude mogao da obavlja funkciju vrhovni komandant Vojske Makedonije biti komandant Forina.

- U slučaju smrti, ostavke, trajne nesposobnosti da obavlja funkciju ili prestanka mandata na osnovu Ustava do izbora novog predsednika njegovu funkciju obavlja prvi čovek skupštine. Odluku o prestanku funkcije predsednika države, može doneti i Ustavni sud,U slučaju sprečenosti da obavlja funkciju, predsednika zamenjuje predsednik Skupštine. Kada obavlja funkciju predsednika države učestvuje u radu skupštine, ali bez prava glasa - navodi se u članu 82 Ustava Makedonije.

Profesor prava Tanja Karakamiševa objasnila je za makedonske medije da su prava i obaveze Talata Džaferija definisana članom 67 Ustava i članom 60 Poslovnika o radu Sobranja.

Jedno od ovlašćenja novog predsednika Sobranja biće da sprovodi zakone, iako je izabran na tu funkciju u suprotnosti sa pravilima i Ustavom, navodi Večer.mk.

- Predsednik Sobranja osigurava primenu Pravilnika o radu parlamenta i obavlja druge poslove u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu. Funkcija predsednika Skupštine je nespojiva sa bilo kojim drugim javnim funkcijama. Predsednik Sobranja raspisuje parlamentane i izbore za predsednika države - navodi se u članu 67 Ustava.

Foto: Tanjug

Komandant Forina će pratiti i primenu Poslovnika o radu Sobranja, iako je izabran tako što je taj dokument prekršen.

U skladu sa članom 60 Pravilnika o radu Sobranja imaće sledeća ovlašćenja:

- predstavlja Sobranje, saziva sednice i predsedava njima

- osigura primenju Pravilnika o radu Sobranja

- određuje radno telo odgovorno za razmatranje određenih pitanja dostavljenih skupštini

- ispituje pravilnost inicijativa za usvajanje zakona ili za referendum na državnom nivou, kao i predloge za promenu Ustava

- voditi računa da uskladi aktivnosti Skupštine sa predsednikom Republike i Vlade

- sarađuje sa koordinatorima parlamentarnih grupa

- učestvovaće u ime Sobranja u međunarodnoj saradnji sa parlamentarnim, diplomatsko-konzularnim i drugim predstavnicima stranih država i međunarodnih organizacija, i drugih istaknutih stranih ličnosti

- prati rad svih službi parlamenta, osigura poboljšanje svog rada i da stvori uslove za moderan i efikasan rad

- kontroliše rad generalnog sekretara

- formira radne grupe za proučavanje konkretnih pitanja iz nadležnosti Skupštine

Talat je Džaferi je rođen u selu Gostivar kod Forina 15. aprila 1962. godine. Završio je osnovnu školu u susednom selu Cegrane i srednju nastavio u Beogradu u Vojnoj gimnaziji. Studirao je na Vojnoj akademiji u Beogradu i Sarajevu. Postdiplomske studije - specijalizaciju komandnih i kadrovskih dužnosti završio je na Vojnoj akademiji u Skoplju,.

Tokom vojnog sukoba u Makedoniji 2001. godine, Džaferi je bio visoki oficir u vojsci i komandovao je jedinicama u kasarni u Tetovu. Nakon masakra kod Vejca, on je iz Armije Makedonije prešao u paravojnu albansku formaciju ONA (UČK) kao komandant Forina, iz koje je nakon okončanja sukoba nastala partija DUI.

#Makedonija

#OVK

#Talat Džaferi

#Vojska

'