AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je presuda penzionisanom generalu JNA Borislavu Đukiću sramna i duboko nepravedna i u funkciji opravdanja ''laži da je Hrvatska bila žrtva tzv. velikosrpske agresije''.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima Linta je naveo da je Đukić u ponovljenom postupku pred Županijskim sudom u Splitu na osnovu lažnih izjava trojice svjedoka osuđen na deset godina za navodni pokušaj rušenja brane Peruća.

Linta smatra da je reč o montiranom sudskom procesu u kojem, kako kaže, nije izveden nijedan dokaz da je general Đukić naredio da se aktivira eksploziv kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ističe da presuda generalu Đukiću predstavlja nastavak niza političkih presuda srpskim borcima i oficirima koje, kako navodi, donosi etnički motivisano hrvatsko pravosuđe.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova da uputi najoštriji protest Hrvatskoj zbog presude generalu Djukiću i zatraži njegovo izručenje Srbiji.

''Montirani proces generalu Đukiću nije suđenje jednom čoveku, nego i suđenje JNA, Vojsci RSK, krajiškim Srbima i Srbiji da bi se opravdala zločinačka politika ustaškog režima Franje Tuđmana sa ciljem stvaranja etnički čiste hrvatske države, bez ili sa što manje Srba'', naveo je Linta.

#Miodrag Linta