AKTUELNO

Tuzlanski kanton, koji beleži najveći broj smrtnih slučajeva u FBiH, odlučio je da popusti neke mere, pa ugostiteljski objekti ponovo mogu da rade do 23 časa.

"Kao što znate prethodnom odlukom kriznog štaba ograničenje rada ugostiteljskih objekata bilo je do 20 sati. Na prethodnom sastanku sa ugostiteljima odredili smo da ćemo 9. marta doneti odluku po tom pitanju", kaže ministar zdravlja Tuzlanskog kantona Božo Jurić, a prenosi N1 BiH.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije umrlo je 647 osoba obolelih od korona virusa, dok je registrovano nešto manje od 14 hiljada obolelih.

Poređenja radi, u Kantonu Sarajevo, u kojem je registrovan najveći broj slučajeva, više od 32 hiljade, preminulo je 566 osoba.

I dok kantoni pojedinačno odlučuju o merama, očekuju se nove naredbe Federalnog kriznog štaba koji je juče zasedao.

O njima bi trebalo u četvrtak da se izjasni Vlada FBiH.

"Nove naredbe i preporuke bi trebalo da budu rigoroznije, da nam pomognu da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji kovid pacijenata", rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar.

Prema poslednjim podacima, registrovano je 1.250 novozaraženih i 48 smrtnih slučajeva.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata registrovana su 283 nova slučaja, što znači da je skoro svaki treći testirani pozitivan.

"Problem je što i kada imate 80 odsto ljudi koji poštuju mere i 20 odsto onih koji ih ne poštuju dovoljno je da omogući da se virus unese u populaciju i da se širi", naglasila je lekar UKC RS Danica Momčičević.

Brojevi na grafikonima smrtnih slučajeva i zaraženih u Bosni i Hercegovini ponovo rastu, podseća N1, a lekari koji strahuju od bilansa iz novembra i decembra apeluju na poštovanje epidemioloških mera.

#Bosna i Hercegovina