AKTUELNO

Glavna vest iz Hrvatske u svetskim medijima prošle sedmice bila je rekordna zaplena kokaina u luci Ploče.

Više od pola tone droge otkrivene u kontejneru s bananama poslednja je u nizu zaplena proteklih meseci, što samo potvrđuje podatke Europola da je krijumčarenje kokaina u pandemiji dostiglo nezapamćene razmere. Pritom, Hrvatska očigledo predstavlja važna vrata za ulaz droge u Evropsku uniju.

Najveća otkrivena pošiljka

Na prvi pogled ništa sumnjivo. No, uz pomoć pasa, a potom i pijuka i drugih alata došlo se do jedne od najvećih ikada otkrivenih pošiljki kokaina u Hrvatskoj.

Celom dužinom dna kontejnera bili su složeni paketići sa belim prahom. Droga vrlo visoke čistoće na ulici bi vredela i do pola milijarde kuna.

''Ovaj kokain koji vidite ovde nije bio namenjen hrvatskom tržištu, nego tržištu nama susednih zemalja'', rekao je šef Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica.

Kokain je, ne prvi put, bio sakriven u kontejneru s bananama koji je iz Ekvadora krenuo još u februaru, oko Južne Amerike, preko Atlantika i Mediterana, da bi u luku Ploče stigao krajem marta.

''Jedan od glavnih ulaza droge na ove prostore je preko luke Ploče, to se znalo i pre, FBI to zna, DEA je ukazivala na tu rutu'', rekao je RTL-u Slavko Sakoman, stručnjak za lečenje zavisnosti.

O zapleni su izvestile i svetske agencije. Dubrovačka interventna policija ništa nije prepustila slučaju i pola tone kokaina je bilo pod strogim nadzorom, čak i u prostorijama policije koja je nekoliko nedelja vrebala i čekala da vidi da li će neko preuzeti pošiljku. Niko se nije pojavio.

Ista šema

Zaplena u Pločama najveća je u nizu akcija u kojima je u poslednja četiri meseca otkriveno više od 700 kilograma kokaina, što je deset puta više nego u celoj prošloj godini.

Početkom marta ista šema - u Opuzenu je otkriven kokain iz Južne Amerike skriven u kontejneru s bananama, samo su tom prilikom počinitelji uhvaćeni jer su prekinuti u pretovaru droge.

Uprkos rekordnim zaplenama, stručnjaci veruju da mnoge pošiljke prođu neotkrivene, posebno u manjim mestima.

''Mislim da smo uprkos velikim zaplenama, što je za svaku pohvalu, još poprilično šuplji. Imate jednog čoveka u luci Rovinj, Umag ili negde i imate ulaz pet jahti na primer noću. Šta taj čovek može da uradi? Jedino može da pogleda dokumenta i pusti ih bez nadzora'', rekao je Hajrudin Merdanović, bivši načelnik kriminalističke policije PU Istarske.

Policijskom akcijom u januaru je uhapšena i grupa krijumčara u vili kraj Ploča. Nije poznato da li su povezani sa drogom u bananama, ali sve ovo, navodi RTL, pokazuje da poslednjih godina balkanski narko kartel jača. Prema nekim procenama, kartel je odgovoran za više od 60 posto kokaina koji ulazi u Evropu.

Balkanska narko ruta

''Radi se o državljanima jugoistočne Europe, prvenstveno državljanima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH'', rekao je šef Službe kriminaliteta droge MUP-a Dražen Rastović.

Snimkom su uhvaćene i akcije hapšenja beogradskih dilera kokaina iz sredine februara. Balkansku narko rutu godinama prate kolege s portala Krik koje iznenađuju pošiljke ispod 100 kilograma.

''To je možda i neki novi stil koji smo primetili kod više grupa. Pre nekoliko godina su prevozile tone, a sad eto cepkaju u manje količine. Oni kupuju kokain u Južnoj Americi, prevoze ga do Evrope i prodaju ga dalje evropskim bandama koji taj kokain prodaju kod kuće'', rekao je istraživački novinar iz Beograda Stevan Dojčinović.

A definitivno imaju kome. U poslednjih šest godina, sudeći prema testiranju otpadnih voda, u Hrvatskoj se konzumacija kokaina povećala 300 posto.

''Ako gledate urbane sredine jer velika je razlika urbanih i ruralnih, ispada da je svaki deseti Hrvat probao kokain'', rekao je pomoćnik direktora HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković.

Akcije protiv dilera

Osim zaplena, policija je u poslednje vreme imala i uspešnih akcija protiv dilera. Prošle sedmice pala je narkobanda u Zaprešiću, a među desetoricom uhićenih je ni manje ni više nego direktor verskog vrtića u kojem je pronađen deo droge.

Sumnja se da je jedan od uhvaćenih progutao kokain, zbog čega je u bolnici u kritičnom stanju. Policija je i ovdje koristila sve moguće taktike, od tajnog snimanja i praćenja do prikrivenih istražitelja.

''Kriminalističko istraživanje je sprovođeno dugo, od jula prošle godine. Zasigurno, sve mere i radnje koje smo poduzimali su uspešno sprovedene u celom tom razdoblju'', rekao je Marko Rašić, načelnik PU Zagrebačke.

I takvih akcija će sigurno biti još jer sve što se događa kod nas deo je šire evropske kriminalne hobotnice. Baš prošle sedmice Europol je u novom izveštaju upozorio da bi pandemija koronavirusa mogla godinama da pogoduje organizovanom kriminalu u Evropi koji će profitirati od ekonomske krize.

A upravo se kokain krijumčari u nezapamćenim količinama, i to čišći nego ikad pre.