AKTUELNO

U Hrvatskoj je danas odobrena upotreba vakcine protiv korona virusa Fajzer/Bajontek za decu starosti od 12 do 15 godina, saopštila je epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) Tatjana Nemet Blažić.

Podsetivši da je do sada vakcinacija bila dozvoljena samo za starije od 16 godina, ona je pozvala lekare da o tome obaveste pacijente, pogotovo decu sa hroničnim bolestima.

Nemet Blažić je rekla za medije da bi se, ako se nastavi trenutna dinamika, do početka jula mogao dostići cilj od 55 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva, a možda i prestići.

Dodala je da se, prema dozama kojima Hrvatska raspolaže za naredni period, može da se dogodi da taj cilj bude i premašen i da bude vakcinisano oko 60 odsto odraslog stanovništva.

Halmed objavio saopštenje

Nakon što je jučer EMA potvrdila da se Fajzerom mogu vakcinisati deca starija od 12 godina, Halmed (Agencija za lekove i medicinska proizvode) je izdao saopštenje o tome, prenosi Index.hr.

- Poverenstvo za humane lekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primenu cepiva Comirnaty proizvođača Bajontek i Fajzer kod dece doba između 12 i 15 godina. Vakcina Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti Kovid-19 kod odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina.

#Hrvatska

#vakcinacjia