AKTUELNO

Dečak (14) u Zagrebu popio je litru vodke tokom proslave poslednjeg dana škole i završio u bolnici.

Odvezen je u bolnicu i u veoma je ozbiljnom stanju. Osim njega, još dvoje mladih odvezeno je u Kliniku za dečje bolesti.

Stotine maloletnika slavi na Jarunu i Bundeku poslednji dan škole

Stotine maloletnika - osmaka ovih dana okuplja se na Jarunu i Bundeku, ali i po brojnim zagrebačkim parkovima, slaveći kraj osnovne škole. Nažalost, ti skupovi se zbog konzumacije alkohola loše završavaju. Zato Ivana Portolan Pajić iz Gradskog sekretarijata za zdravstvo apeluje na roditelje da dođu po decu.

- Uradili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo zloupotrebu alkohola u mladoj populaciji. Radi se o maloletnicima starosti 14, 15 i 16 godina, a verujemo da među njima nažalost ima i mlađih - kazala je dodavši kako su u akciji sa Gradskim Crvenim krstom i Službom hitne pomoći Zagreba, kao i komunalnom milicijom, spasilačkim službama, pa pa čak sa državnim inspektorima. - Molimo roditelje da dođu po svoju decu!

Ona je naglasila da “ne mogu da pokriju sve delove grada, jer se slavlja održavaju u različitim parkovima po celom Zagrebu.

Roditelji da odu po njih i odvedu ih kućama

- Nažalost, do nas dolaze informacije da ima puno zloupotreba alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva trovanja, trenutno je aktuelan slučaj maloletnika od 14 godina koji je završio u bolnici. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti. Molim roditelje koji znaju da su im deca na zabavama, da odu po njih i odvedu kućama - poručila je Ivana Portolan Pajić.

U Gradu ne znaju ni za kakav program, mladi su sami organizovali okupljanja. Trenutno ih je najviše na Jarunu i Bundeku.

- Apsolutno nikakve veze nemamo s njihovim organizacijama i naše službe će tamo biti sve do 20 časova. Apelujemo da ne dovode sebe u situaciju da im tražimoi podatke o roditeljima i da ih zovemo jer su im deca u teškom stanju. Molimo i odrasle da se sami pobrinu gde su im deca, provere je li sve u redu - kazala je Portolan Pajić.

Pre dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski sekretarijat za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90 posto maloletnika probalo alkohol.