AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao očekivanu provokaciju činjenicu da je hrvatska reprezentacija na četiri utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu nastupila u dresovima na kojima je bio ustaški grb na kojem je prvo polje bijele boje.

- U pitanju je jedan od mnogih dokaza da je temelj Hrvatske ustaštvo i da se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću. Saopštenje Hrvatskog fudbalskog saveza kako se tobože desila nenamerna greška u crtanju i štampanju hrvatske zastavice sa ustaškim grbom predstavlja providnu laž i vrhunsko licemerje - naveo je Linta.

Kako je dodao potpuno je jasno da se radilo u nameri da se ustaški grb promoviše na jednom velikom sportskom takmičenju iz razloga jer su predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker, selektor Zlatko Dalić, gotovo svi hrvatski fudbaleri i većina Hrvata sledbenici ustaške ideologije a ustaške zlikovce smatraju borcima za hrvatsku slobodu.

Linta podseća da je Davor Šuker više puta dokazao da je vatreni pristalica ustaškog režima.

Prvo, kao fudbaler Real Madrida, 1996. godine fotografisao se na grobu poglavnika Ante Pavelića koji je sahranjen u Madridu; drugo, krajem 2010. godine u razgovoru za hrvatski T-portal izjavio je da je ponosan što je bio na grobu Ante Pavelića; treće, u maju 2014. godine je rekao da će Hrvatska na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrati za Josipa Šimunića koji je susprendovan zbog širenja nacionalne i verske mržnje posle utakmice Hrvatska- Island u novembru 2013. godine u Zagrebu kada je zajedno sa navijačima uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni"; četvrto, kao predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske nikada nije osudio uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i pevanje srbomrzačkih pesama na fudbalskim utakmicama u Hrvatskoj, naveo je Linta.

Linta ističe da je za selektora Zlatka Dalića i hrvatske fudbalere jedini idol glavni promoter ustaštva i srbomrzac pjevač Marko Perković Tompson.

Posle povratka sa Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine jedino je Tompson imao privilegiju da pravi društvo hrvatskim igračima tokom višečasovne vožnje otvorenim autobusom od zagrebačkog aerodroma do Trga Bana Jelačića.

Fudbaleri Hrvatske sa svojim trenerom pevali su posle svake utakmice, kao i na dočeku, pesme Marka Perkovića Tompsona u kojima se veliča ustaštvo i ustaška ideologija.

U pitanju su pesme, “Lijepa li si” koja je uspomena na granice Hrvatske iz vremena NDH; “Bojna Čavoglave” koja počinje sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" i poziva na obračun sa četnicima i srpskom bandom, “Geni kameni” u kojoj je izražava se žalost zbog propasti NDH 1945. godine i brojne druge.

#Miodrag Linta