AKTUELNO

"Ugrozili su mi i upropastili život, i za to ih ovako kazne! Strašno".

Osnovni sud u Bijeljini donio je juče presudu u slučaju nasvesnog lečenja pacijentkinje Svjetlane Đurović.

Sud je odredio uslovnu kaznu u trajanju od devet meseci za nesavesno lečenje ginekologu Sanji Stevanović, pod uslovom da u roku od tri godine ne izvrši bilo kakvo krivično delo, dok je Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, izrečena uslovna zatvorska kazna od šest meseci, pod uslovom da u naredne dve godine ne izvrši bilo kakvo krivično delo, piše Avaz.

Obrazlažući presudu, sudija Aleksandar Despenić je istakao da je krivično delo nesavesnog liječenja pacijentkinje Svjetlane Đurović, u čijoj je trbušnoj duplji nakon obavljenog carskog reza 2016. godine, ostavljena gaza dužine oko dva metra, izvršeno nehatom te da Stevanović i Obradović nisu imale nikakvu zlu nameru, odnosno da su neke stvari prilikom vršenja operativnog zahvata, očigledno, krenule kako ne treba, prenosi Srpskainfo.

– Sanja Stevanović i Slađana Obradović krive su što su prilikom izvođenja operativnog zahvata propustile da izvrše pregled trbušne duplje, što je u konačnici dovelo do trajnog narušavanja zdravstvenog stanja pacijentkinje, odnosno odstranjivanja dela tankog i gotovo celog debelog crijeva. To je ostavilo trajne posledice po zdravlje i probavni sistem pacijentkinje. Stevanović i Obradović nisu se pridržavale pravila lekarske struke, uzrokujući teške posledice po zdravstveno stanje oštećene Svjetlane Đurović, čime su počinile krivično delo nesavesno pružanje ljekarske pomoći – obrazložio je presudu sudija Despenić.

Svjetlana Đurović, kada je izašla iz sudnice, kroz plač je rekla da se nalazi u stanju šoka i da ne može verovati da se uslovne presude izriču za ovakva dela.

"Pokrenuću parnicu, insistiraću na isplati svih troškova"

– Ovo je strašno. Ugrozi mi i upropasti život i za to dobije uslovnu kaznu. Pokrenući parnicu i insistiraću na isplati svih troškova – rekla je uplakana Svjetlana Đurović.

Branilac optužene Sanje Stevanović, koja nije prisustvovala izricanju presude, advokat Dejan Bogdanović nije želio komentisati presudu, istakavši kratko da je presuda korektna.

Advokat optužene Slađane Obradović Drago Višnjić izjavio je nakon presude da je u pitanju isključiva greška lekara i pomoćnog instrumentara. On je najavio žalbu, navodeći da Obradović ne snosi nikakvu odgovornost za navedeno krivično delo.

Slađana Obradović, glavna instrumentarka, kaže da je tačno znala koje su njene obaveze u operativnom timu, jer je taj posao radila više od 27 godina.

– Lekar koji je, kao asistent, radio zajedno s doktorkom Sanjom snosi veliki deo odgovornosti. Meni je rečeno da sam se našla u optužnici, da doktorki bude lakše, da se podeli odgovornost. Znam ja da sam često kriva i kada nisam, to je tako. Tri godine ne radim. Mene u kolektivu poznaju, znaju ko sam i šta sam – rekla je glavna instrumentarka Slađana Obradović.

#Bijeljina