AKTUELNO

Crna Gora je od početka juna do kraja prošle sedmice potrošila oko 300.000 evra za besplatno PCR testiranje turista koji borave u Crnoj Gori, pišu današnje Vijesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), od početka juna do 2. jula stranim državljanima uradjeno je 5.689 PCR testova, koji u Crnoj Gori koštaju oko 50 evra.

Manje od jedan odsto testiranih bilo je pozitivno - kod 44 osobe registrovan je kovid-19.

Iz IJZ nisu odgovorili na pitanja koliko je pozitivnih turista hospitalizovano, da li je i koliko njih zahtevalo lečenje u domovima zdravlja i bolnicama, koliko je testirano i pozitivno po opštinama...

Prema nezvaničnim informacijama, u dnevni presek novopozitivnih ulaze i zaraženi turisti.

U Crnoj Gori je prema podacima Nacionalne turističke organizacije, 5. jula bilo oko 62.000 turista, što je devet puta više nego prošle godine u isto vreme, a 70 odsto u odnosu na isti period 2019.

U regionu je najveća 14-odnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100.000 stanovnika registrovana u Crnoj Gori, na drugom mestu je Hrvatska, a na trećem Slovenija.

U Crnoj Gori je registrovano 40 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, u Sloveniji 31, Hrvatskoj 30, Srbiji 20, Severnoj Makedoniji osam, a Bosni i Hercegovini (BiH), Kosovu i Albaniji po tri.

#Crna Gora

#testiranje