AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da će odluka odlazećeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje lažnog genocida u Srebrenici, produbiti mržnju i nepoverenje između Srba i Bošnjaka.

- Tragična je činjenica da pojedini zapadni centri moći podstiču Bošnjake da vode antisrpsku politiku čiji je temelj lažni mit o Srebrenici - ukazao je Linata u saopštenju.

On je navodi da mnogi Bošnjaci i zapadni centri moći dobro znaju da se u Srebrenici nije desio genocid, da nije streljano više od 8.000 muslimana već nekoliko puta manje i da su velika većina streljanih bili ratni zarobljenci, a ne civili.

On je pozvao Institut za nestala lica BiH da objavi uzrok smrti, mesto i vreme stradanja i status svakog od, kako kaže, 6.671 do sada identifikovanih srebreničkih muslimana koji su kao žrtve navodnog genocida sahranjeni u Memorijalnom centru Potočari, kao i za još 237 žrtava koji su prema željama porodica sahranjene na drugim lokacijama.

Dojaje i da se prema podacima tog Instituta na području Srebrenice traga još za oko 1.000 nestalih muslimana, saopštio je Savez Srba iz regiona.

#Miodrag Linta