AKTUELNO

Inspektori MUP-a Republike Srpske uhapsili su šestoricu pripadnika auto-mafije, osumnjičenih za krađe skupocenih vozila u Sarajevu, Doboju i Tuzli.

Kako je potvrđeno u MUP RS, uhapšeni su Želimir Knežević iz Banjaluke, Stevan Resanović iz Laktaša, Srđan Pržulj iz Milića, Marko Trifković Žižan iz Pala, Miroslav Milinković zvani Bato i Vladimir Krsmanović iz Sokoca. Svi se terete za organizovani kriminal i krađe vozila.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović kaže da je akciju realizovala Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS u saradnji sa PU Doboj, Banjaluka i Istočno Sarajevo, i MUP Kantona Sarajevo i Tuzla.

- U okviru akcije izvršeni su pretresi na 15 lokacija. Pronađeno je sedam vozila za koje postoji sumnja da su ukradena na području BiH i zemalja Evropske unije - rekla je Miljanovićeva.

Foto: Pixabay.com

Prema pisanju medija, na meti auto-mafijaša bila su uglavnom vozila japanskih proizvođača "nisan" i "tojota", a pronađen je i jedan "pežo 3008". Sumnja se da su nakon krađe vozila završavala u "štekovima" u Banjaluci. Neki od tih "štekova" policija je otkrila. Pojedina vozila su bila "ogoljena" do školjke i prodavana u delove, dok su druga bila spremna za dalju preprodaju.

Većina uhapšenih važe za bezbednosno interesantne osobe koji su se i ranije dovodile u vezu sa automafijom. Trifković i Krsmanović optuženi su u predmetu "Volan", koji se vodi pred Sudom BiH protiv 27 osoba koje se terete za organizovane krađe i preprodaje oko 200 automobila, vrednih više miliona maraka. Trifković je bio i u istrazi o ubistvu sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. Knežević i Resanović su bili deo kriminalne grupe koja je 2005. raskrinkana u akciji "Ekskalibur" zbog krađa vozila u Banjaluci. Knežević je u tom predmetu osuđen na 18 meseci zatvora, a Resanović na tri i po meseca, jer je obavljao određene automehaničarske radove.

Konzulov auto

Među vozilima, za čije krađe je osumnjičena ova grupa, nalazi se i "nisan kaškai" nekadašnjeg generalnog konzula BiH u Frankfurtu Lučijana Kaluže. Automobil je ukraden 9. juna s parkinga u Doboju.

#Republika Srpska