AKTUELNO

Obilna kiša koja danas pada u Bosni i Hercegovini, u pojedinim delovima je napravila ogromne štete i probleme.

Usled obilnih padavina mnogo površinske vode otežava saobraćanje magistralnim putem M-17 između Jablanice i Mostara.

Video koji su snimili čitaoci portala Klix beleži stanje na saobraćajnici na ulazu u područje opštine Jablanica, kod Komadinovog vrela.

Velike padavine poslednjih dana niz padine Čvrsnice na saobraćajnicu nanose ogromne količine površinskih voda.

Prave bujice mogu predstavljati na momente atraktivne prizore, ali su sigurno i velika opasnost za učesnike u saobraćaju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kako se može vidjeti na snimku, voda nosi sve pred sobom. Na delu puta gde se klizište sručilo, saobraćaj je trenutno u prekidu.

Izlevanje vode na cestu zadaje i mnogo problema i nvozačima koji se saobraćaju na relaciji Konjic - Mostar.

Kod Komadinovog vrela bukvalno vodopadi liju na saobraćajnicu.

Ulice u Mostaru preplavile su vodene bujice, a saobraćaj je dodatno otežan zbog brojnih radova koji se izvode u tom gradu.

Na području Širokog Brijega i Mostara u više navrata dolazilo je do prestanka napajanja električnom energijom.

Foto: Beta/Saša Đorđević

Crveni meteoalarm na snazi je za veći deo Bosne i Hercegovine zbog olujnog vetra i snažnih padalina, a na Kupresu je na više kuća pričinjena veća materijalna šteta. Snažan vetar odneo je delove krovova na kućama i lomio stabla. Brzina vetra je oko 80 kilometara na sat zbog čega su građani upozoreni na oprez.

Olujno nevreme pričinilo je štetu u opštinama Foča, Trnovo i Istočna Ilidža, izjavio je direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

On je naveo da su na području Foče velika oštećenja na elektromreži i da su ekipe "Elektrodistribucije" na terenu i saniraju posledice nevremena.

Novitović je rekao da je u opštini Trnovo oštećen krov Doma zdravlja, dok je u Istočnoj Ilidži je oštećena rasveta i saobraćajna signalizacija, te oboreni bilbordi.

- Republička uprava civilne zaštite ima svoje timove koji reaguju u ovakvim situacijama, ali tek kada se uputi zahtev, a do sada nije primila nijedan zahtev za pomoć u asistenciji prilikom otklanjanja šteta - rekao je Novitović.

Podsetimo, i u Srbiji je na snazi crveni meteo alarm, koji označava vrlo opasno vreme i važi za zapadnu Srbiju, a narandžasti za Beograd, Banat, Šumadiju i jugozapad zemlje.

Autor:

#kiša potop