AKTUELNO

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler pozvao je danas vlasti te zemlje da slede politiku Unije u odnosu na ukrajinsku krizu i podrže sankcije koje su nametnute Rusiji.

"Tražimo od BiH da se pridruži politici EU", kazao je Satler u intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" navodeći da obaveza usklađivanja s politikom EU proističe iz odluke BiH da traži članstvo u Uniji.

BiH dosad nije uvela sankcije Rusiji zbog vojne intervencije u Ukrajini, pošto tri člana Predsedništva BiH imaju suprotstavljena gledišta o ukrajinskoj krizi, navodi agencija Hina.

Predsedavajući i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odmah su oštro osudili ruski napad u Ukrajini, dok je srpski čclan državnog vrha Milorad Dodik izjavio da BiH u ovoj situaciji mora da ostane neutralna.

"Ja smatram da mi trebamo ostati bez suvišnih komentara o tome, najkorisnije je za nas da ostanemo potpuno neutralni, te da se da takav nalog kompletnom diplomatskom sistemu", kazao je ranije Dodik.

Satler je za "Nezavisne novine", takođe, rekao da za sada nema naznaka da se kriza u Ukrajini može preliti na BiH, ali je istakao da se mora "pažljivo planirati" za svaki mogući razvoj događaja.

"To je deo objašnjenja zašto smo praktično udvostručili broj vojnika EUFOR-a u BiH sa 600 na 1.100 ljudi. Mislim da je to pravi signal u pravo vreme. Ovu odluku doneli smo iz predostrožnosti zato jer ne vidimo nikakvu trenutnu pretnju, ali signal je došao u pravo vreme", kazao je Satler.

#evropska unija