AKTUELNO

Leteći objekat koji se srušio u Zagrebu u četvrtak uveče prema svemu sudeći mogao bi biti izviđački dron Tu-141 "Striž".

To je zaključak Tajlera Rogaveja, stručnjaka za vojnu avijaciju i urednika portala "War Zone". Rogavej tvrdi da je detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu.

Letelica je najverovatnije stigla iz Ukrajine.

- Čvrsto verujem da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Verovatno se ozbiljno pokvario, preleteo celu Mađarsku i na kraju se srušio u Zagrebu - napisao je Rogavej i izneo još dokaza da je dron u Hrvatsku stigao baš iz ratne zone.

- Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141.

Rogavej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.

- Jedno krilo je ostalo netaknuto što je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini.

Rogavej piše da je u pitanju fascinantna letelica iz sovjetske ere, koju su Ukrajinci unapredili tokom aneksije Krima 2014. godine.

- Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrebiti.

Nadležne službe u Zagrebu se još uvek nisu oglasile o ovom incidentu, pa tako nema ni potvrde Rogavejevih tvrdnji. On je za kraj postavio još jedno pitanje.

Dron je očito preleteo jednu ili više zemalja. Šta radi protivvazdušna odbrana NATO?

Podsećamo, sinoć oko 23 sata kod Studentskog doma Stjepan Radić na Savi u Zagrebu odjeknula je snažna eksplozija koja je uznemirila stanare okolnih zgrada. Prema prvim informacijama, pala je neka vrsta letelice, a vatrogasci su dobili dojavu o pronađenom padobranu.

Na lice mesta brzo su izašli policija i vatrogasci koji su ogradili područje oko velike rupe u asfaltu. Mesto događaja puno je krhotina i asfalta, a ima i oštećenih automobila.

Prema izjavama svedoka, na mestu na kojem je došlo do eksplozije vide se delovi letelice.