AKTUELNO

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izdao je naređenje kojom se najstrože zabranjuju preleti vojnih aviona iznad Zagreba i svih drugih gradova u Hrvatskoj. Milanović je naložio načelniku Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske da se odmah istraži i utvrdi odgovornost za uznemiravanje građana Zagreba padom letelice, saopštio je pre dva dana Kabinet predsednika Hrvatske.

Petar Vojinović, urednik portala "Tango six" kaže da letelica, ili projektil, koji je pao u Hrvatskoj, jeste pod detaljnom vojnom istragom.

Kako kaže, predsednik i ministar odbrane, pored ličnog sukoba, moraju da utvrde, da li je u pitanju projektiv sa eksplozivom, namenjenim za potencijalno uništenje, ili je eksploziv namenjen za samouništenje letelice.

Foto: Tanjug/Foto Hina/Lana Slivar Dominic

Kako kaže, građani su ovim događajem primetno uznemireni, posebno zbog situacije koja je prisutna u svetu.

- Sada im dolazi par američkih lovaca, ali oni tu ne mogu da budu stalno, ili da reaguju na svaki incident.... - kaže Vojinović.

Kako je objasnio, jedino olakšanje za Hrvatsku jeste ta, da je zaista ta putanja pravolinijska, odnosno, da je letelica 40 minuta išla jugom Mađarske, a najrazumnije objašnjenje je da je u pitanju stariji sistem navođenja, koji se iz nekog razloga pokvario, i da je nestalo goriva.

Foto: Tanjug/Foto Hina/Lana Slivar Dominic

Govoreći o zatvaranju neba, Vojinović kađe da se to dešavalo u periodu kada je RS bila u fazi rata 1992. godine. Međutim, kako kaže, razmere tog rata, i ovog sada su neuporedive, jer su sada u konfliktu velike vojske.

- Kada je to rađeno iznad Bosne, tadašnja Jugoslavija se nije mešala - priča Vojinović.

To je uvedeno kao reakcija, a sada molba Zelenskog jeste jedna od najlogičnijih stvari koju je mogao da preduzme, kako bi se zaštitio, kaže Vojinović.

Autor: