AKTUELNO

Pojedine organizovane kriminalne grupe iz Crne Gore broje više od 200 članova, piše u dokumento o proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Ovaj dokument usvojen je juče na sednici Biroa za operativnu koordinaciju (BOK).

U tom dokumentu, koji je izradio međuresorski tim, evidentirano je deset kriminalnih klanova, od kojih su tri najopasnija - kavački, škaljarski i grupa okupljena oko Beranca Vuka Vulevića, rečeno je nezvanično.

Prema policijskim podacima, na čelu kavačkog klana su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, dok suparničkom, škaljarskom grupom rukovode braća Jovan i Igor Vukotić.

Foto: Foto/STRANA.UA

Međuresorski tim evidentirao je i šverc droge kao glavni biznis organizovanih kriminalnih grupa.

U dokumentu SOCTA su pobrojane vođe klanova, hijerarhijska podela unutar krimi-grupa, njihova finansijska moć, koruptivna mreža, kriminalni poslovi.

"Procenjeno je da državi najveća bezbednosna opasnost preti od tri visokorizične organizovane kriminalne grupe - kavačke, škaljarske i beranske. Za njima ne zaostaje ni budvanska kriminalna grupa, ali ove tri su svakako najrizičnije”, rekao je sagovornik.

Objasnio je da su u fokusu dokumenta organizovani kriminal sa elementima teških krivičnih dela, borba protiv šverca narkotika i korupcije na visokom nivou.

”U proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori 2022. - 2025. jedna kriminalna grupa manje je nego u prošloj, ali su jasno klasifikovane po opasnosti koja preti od njih. Naravno, u skladu sa tim praviće se i plan postupanja prema njima, jer je više nego nužno da znamo što su prioriteti”, kazao je isti sagovornik.