AKTUELNO

Glasačka mesta na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju zatvorena su večeras.

Glasačko pravo u te dve opštine imalo je oko 44 hiljade birača, a po izveštajima opštinskih izbornih komisija, u Beranama je do 19:00 sati glasalo 60,68, a u Ulcinju 50,15 odsto građana.

Izbori u Ulcinju i Beranama pored borbe za lokalnu vlast, pokazaće rejting političkih partija u vreme pregovora o formiranju nove manjinske Vlade Crne Gore.

Lokalni izbori u te dve opštine dolaze u vreme žestokih međupartijskih sukoba članica dosadašnje vlasti - prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA, pošto je izglasano nepoverenje njihovoj Vladi koja je trajala 14 meseci, godinu i po posle pobede na parlamentarnim izborima.

Prethodne četiri godine okosnica vlasti u Beranama bila je Socijalistička narodna partija koja je na poslednjim parlamentarnim izborima bila u koaliciji s Demokratskim frontom.

Izbori u Beranama će pokazati da li će SNP uspeti da zadrži vlast, s obzirom na odluku te stranke da uđe u buduću vladu Dritana Abazovića, koju će podržati Đukanovićeva DPS i ostale stranke sadašnje opozicije u crnogorskom parlamentu.

SNP je bila glavna meta političkih napada partija predvođenih Demokratskim frontom i Demokratama koje su oštro protiv formiranja nove vlade i traže vanredne parlamentarne izbore.

U Beranama je u izbornoj trci bilo osam izbornih lista. Glasačko pravo imalo je 23.535 birača koji su glasali na 56 biračkih mesta.

U Ulcinju je učestvovalo pet izbornih lista, a 20.392 birača su glasala na 38 glasačkih mesta.

U prethodnom četvorogodišnjem periodu na vlasti u Ulcinju bila je Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića s manjim koalicionim partnerima. Njihov doskorašnji predsednik te opštine Ljoro Nrekić i njegovih pet saradnika optuženi su pred Višim sudom u Podgorici za zloupotrebu službenog položaja, odnosno za partijsko zapošljavanje u ulcinjskoj lokalnoj upravi.

DPS je tokom današnjeg izbornog dana tvrdila da je u tim opštinama bilo policijske represije nad članovima i simpatizerima njihove stranke. Policija je te tvrdnje odbacila.