AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je za njega ustaški pozdrav "za dom spremni" neprihvatljiva "priča za malu decu" i da predstavlja vređanje zdravog razuma.

Linta to obrazlože time što Plenković i većina hrvatskih političara nikada nisu masovni pogrom u NDH okvalifikovali kao genocid u skladu sa Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju genocida koji je usvojila Generalna skupština UN 9. decembra 1948. godine.

Prema njegovim rečima, premeštanje ustaške ploče iz Jasenovca na spomen-obeležje hrvatskim veteranima u Novskoj predstavlja novi dokaz da je genocidna NDH zaista bila država hrvatskog naroda i da je današnja Hrvatska nastala na njenim temeljima.

Izetbegović: Vučić pomaže da se stvari na Balkanu poprave

Ustaški pozdrav "za dom spremni" je uredno registrovan u hrvatskom Ministarstvu državne uprave a desetine organizacija hrvatskih veterana nekažnjeno upotrebljava simbole NDH u svom javnom delovanju i na svojim internet prezentacijama, navodi Linta.

On u saopštenju dodaje da u čitavoj Hrvatskoj postoji na hiljade tabli sa ustaškim pozdravom "za dom spremni" i desetine hiljada grafita sa obeležjima NDH.

#Andrej Plenković

#Miodrag Linta

'