AKTUELNO

Predsednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kojem apeluje da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuslovno dodeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Pahor smatra da bi dodeljivanje BiH statusa kandidata za članstvo u EU bez ikakvih uslova, ojačalo proevropske snage u toj zemlji i ubrzalo tempo njenog prilagođavanja evropskim normama, te da je „u svetlu rata u Ukrajini, potrebno preduzeti opipljive korake kako bi se EU što pre proširila na zapadni Balkan", saopšteno je danas iz kabineta predsednika Slovenije, prenosi STA.

“U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posledice presporog procesa proširenja Evropske unije i promene u evropskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susedstva, već i Evropske unije“, naveo je Pahor, prenosi STA.

Slovenački predsednik je izrazio želju i da se pregovori EU sa Srbijom i Crnom Gorom odvijaju brže.

Pahor je u pismu Mišelu izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji da status zemlje kandidata za članstvo u EU, apelovao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u junu i pozvao na liberalizaciju viznog režima za samoproglašeno Kosovo.

#Borut Pahor