AKTUELNO

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je danas u Zagrebu najavio "skori dolazak" turskog predsednika Redžep Tajip Erdogana i dodao da se nada pozitivnom ishodu pregovora oko Izbornog zakona između hrvatske i probosanske strane u BiH.

Čavušoglu je u Zagreb došao zajedno sa hrvatskim kolegom Gordan Grlić Radmanom iz Ohrida, gde su učestvovali na Prespa forumu.

- Sat i po puta potrošili smo na razgovor, pa smo danas malo kolegama olakšali situaciju - rekao je Čavušoglu na konferenciji za medije u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova, u zgradi čiju će obnovu nakon zemljotresa "preuzeti jedna turska firma".

Dvojica ministara razmenila su zahvanost na pomoći koju je Hrvatska pružila Turskoj tiokom velikih požara prošle godine, a Turska Hrvatskoj nakon razornih potresa 2020. godine.

Grlić Radman je rekao da između dve država "ne postoji nijedno otvoreno bilateralno pitanje", a Čavušoglu da se ti odnosi temelje "na velikom prijateljstvu".

Turski ministar najavio je "skori dolazak" turskog predsednika u Zagreb, ne precizirajući detalje.

Velik deo razgovora dvojice ministara odnosio se na situaciju u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

- Stav službene Ankare je jasan i već dugo nepromenjen, u potpunosti podržavamo stabilnost, mir i ekonomski integritet BiH - rekao je Čavušoglu koji se nedavno u Istanbulu sastao sa članom Predsedništva Miloradom Dodikom.

Čavušoglu se, podseća hrvatska agencija, potom sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, a juče na Ohridu i sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem.

- Mi smo uvek na distanci što se tiče svih političkih strana u BiH. Prema svima se ponašamo jednako, nismo pristrasni - rekao je Čavušoglu, koji je iz Zagreba otputovao u Sarajevu, gde je tokom popodneva razgovarao sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

On će se sutra u Sarajevu sastati sa BiH zvaničnicima.

Autor:

#Redžep Tajip Erdogan