AKTUELNO

Crnogorski istražitelji došli su do operativnih podataka koji ukazuju da je član kavačkog kriminalnog klana Radoje Živković (36) iz Nikšića, koji je trenutno u bekstvu, direktno umešan u ubistvo Baranina Alana Kožara i Damira Hadžića na grčkom ostrvu Krfu 2020. godine.

Istraga o jednoj u nizu likvidacija u surovom ratu kavačkog i škaljarskog klana još nije okončana.

Operativni podaci crnogorske policije pokazuju da je Radoje Živković, zvani Žuti, direktno povezan sa ubistvom Kožara i Hadžića, a označen je kao član kavačkog klana koji predvode Kotorani Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Za njim je raspisana poternica zbog optužbe da je kao pripadnik kavčana učestvovao i u ubistvu Milete Radulovića zvanog Kapetan iz Kragujevca u decembru 2020. godine, ali i da je pre toga direktno učestvovao u ubistvu Baranina Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića u oktobru iste godine.

Za ta ubistva takođe se sumnjiče Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Istražujući te likvidacije, crnogorska policija je od francuskih pravosudnih organa dobila transkripte razgovora koje su članovi kavačkog klana vodili tokom 2020.godine preko Skaj aplikacije.

Deo tih komunikacija odnosi se i na ubistvo Kožara, koji je prema policijskim evidencijama važio za vođu barske kriminalne grupe koja je sarađivala sa škaljarcima. U glasovnim i tekstualnim porukama Živković saopštava sve informacije vezane za ubistvo Kožara i ujedno sugeriše kako da se dođe do članova grupe ubijenog Baranina i kako da preuzmu vođstvo nad njegovim klanom.

Tela Kožara i Hadžića pronađena su na parkingu jedne vile na Krfu 23. jula 2020. godine gde su boravili duže vreme pre ubistva.

Kožar je svojevremeno hapšen sa grupom optuženom za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i potom osuđen na šest godina i deset meseci zatvora zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela "Splendid" u Bečićima i pokušaja reketiranja suvlasnika hotela Žarka Radulovića.

Hadžić je pre ubistva bio na poternici zbog sumnje da je likvidirao člana kavačkog klana Davorina Baltića prvog dana 2018. godine u Beogradu.

Rat između škaljarskog i kavačkog klana traje više od osam godina i u njemu je ubijeno više od 60 osoba među kojima su bile i nevine žrtve.

Autor: