AKTUELNO

U Hrvatskoj je iz godine u godinu sve manje đaka prvaka, a školovanje ove godine započelo ih je, kako se procenjuje, oko 10.000 manje u odnosu pre 14 godina.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da su u školsku godinu 2005./2006. krenulo 46.793 prvaka, a kako zagrebačka N1 tv. saznaje u Ministarstvu nauke i obrazovanja, tačni podaci o broju upisanih učenika u prve razrede za ovu školsku godinu biće poznati najkasnije do 30. septembra.

U Ministarstvu su otkrili da će prema procenama u prve razede osnovnih škola ove godine krenuti manje od 36.000 učenika. "Tačne podatke imaćemo tek kada škole upišu učenike u bazu e-matica, tj. do 30. septembra", pojasnili su iz Ministarstva.

Prema službenim podacima Ministarstva u proteklih osam godina ukupan broj učenika najviše je smanjen u Vukovarsko-sremskoj županiji, a slede Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, kao i Osječko-baranjska.

Rast broja prvaka u istom razdoblju imaju samo dve županije među njima - Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija.

Komentirajući ove porazne trendove, demograf Stjepan Šterc, koji je predavač na Oceku za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Fakultetu hrvatskih studija, kazao je da podaci koji dolaze sa svakom novom školskom godinom jasno potvrđuju svu silinu demografskih negativnosti u Hrvatskoj.

“Podaci su neosporno alarmantni jer se gubi najvredniji razvojni potencijal i dovodi u pitanje buduće funkcionisanje obrazovnog i ostalih sistema", kazao je Šterc navodeći da je to direktna posledica stalnog smanjivanja broja rođene dece i iseljavanja mladih porodica sa decom.

“Godišnji nivo smanjivanja učeničke populacije već duže vreme je oko 8000 dece i to bi moralo zabrinuti apsolutno svakog racionalnog u ovoj zemlji”, naveo je Šterc.

Na pitanje da li preti opasnost od stavljanja ključa u brave u pojedinim školama zbog manjka učenika, Šterc kaže da je to očekivano pre svega u vangradskim područjima.

#Učenici