AKTUELNO

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra UKC Republike Srpske Vlado Đajić potvrdio je da je jutros preminuo bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslav Brđanin, nakon svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život.

- Nakon višednevne hospitalizacije i lečenja lekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spasu život, pacijent je preminuo, rekao je Đajić.

On je podsetio da je Brđanin primljen u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane u subotu, 3. septembra, u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma i povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu.

Brđanin je preminuo jutros u 7.10 časova.

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru pušten je na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja i u subotu, 3. septembra, stigao je u Banjaluku.

Brđaninu je u nekoliko navrata predsednik suda Karmel Ađijus odbio zahteve za puštanje na prievremenu slobodu iako je Brđanin Formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

#Radoslav Brđanin

#Vlado Đajić

#klinički centar