AKTUELNO

Zbog masovnog odlaska radnika iz BiH sve se češće govori o uvozu radne snage, i to uglavnom iz Azije. Neki sindikalci smatraju da će nam, nakon građevinaca, uskoro sa Istoka stići i kozmetičari, frizeri, spremačice i drugi radnici i radnice u oblasti usluga.

- Uslužni sektor u BiH će uskoro biti prisiljen da angažuje radnike iz Pakistana, Filipina i ko zna odakle sve ne, jer naši najbolji radnici odlaze u zapadnu Evropu – kaže Mersiha Ferhatović Beširović za Srpskainfo.

Znači li to da bismo uskoro mogli imati i kućne pomoćnice sa Filipina?

Naime, Filipinke su već godinama poznate kao vrhunske kućne pomoćnice, koje u metropolama širem sveta rade u kućama diplomata i bogataša.

Kako svedoče čitaoci Srpskainfo, Banjalučani koji žive u inostranstvu, kućne pomoćnice sa Filipina u Italiji ili Nemačkoj zarađuju oko 15 evra po satu, dok je njihova zarada na Bliskom Istoku, na primer u Kairu, nešto skromnija i iznosi od 8 do 10 američkih dolara.

Zarada zavisi i od toga da li je u pitanju samouka ili školovana pomoćnica, jer u Manili već godinama radi Akademija za kućne pomoćnice, u kojoj se mlade Filipinke spremaju za rad u inostranstvu.

Na Filipinima su aktivne i akademije za vozače, vrtlare i konobare.

Svi oni u svetu slove kao dobri radnici, ali su kućne pomoćnice postale najpoznatiji izvozni brend Filipina. Međutim, s obzirom na stanje u BiH, teško je poverovati da će one potražiti posao u našoj zemlji.

– Njihove usluge su vrhunske, ali pitanje je ko bi u BiH bio spreman da to plati. Pretpostavljam da bi satnica Filipinke u Sarajevu ili Banjaluci bila najmanje 10 evra, jer BiH je ipak u Evropi – kaže za Srpskainfo Banjalučanka koja je, dok je živela u Rimu i Kairu, imala kućne pomoćnice iz ove azijske zemlje i bila prezadovoljna njima.

Foto: Pixabay.com

Jedan od razloga što u našim krajevima nema kućnih pomoćnica sa Filipina jeste i taj što su usluge domaćih “teta” prilično kvalitetne, a mnogo jeftinije.

U mini anketi, koju je provela ekipa Srpskainfo u nekoliko gradova BiH, kućne pomoćnice i spremačice, koje povremeno rade po kućama, zarađuju od 6 do 12 maraka po satu. Najčešće ovaj posao rade nezaposlene žene zrelije dobi ili mlađe penzionerke.

Ima i slučajeva da pojedine porodice imaju godinama istu pomoćnicu, koja kod njih radi puno radno vreme za platu, koja iznosi najčešće od 600 do 900 maraka.

Naoko bajkovita priča o vrhunskim i dobro plaćenim filipinskim kućnim pomoćnicama ima i tamnu stranu medalje. Često su upravo mlade Filipinke, koje se same i nezaštićene zapute u svet, da bi radeći po tuđim kućama izdržavale porodice u domovini, žrtve eksploatacije i zlostavljanja.

Većina Filipinki se zapošljava u inostranstvu jer nemaju drugog načina da prežive, pošto se njihova zemlja, uprkos rastućoj ekonomiji, već decenijama bori s visokom stopom nezaposlenosti.

#Banjaluka

#Bosna

#FILIPINKE

#SPREMAČICE