AKTUELNO

Podgoričanin Milan Vujotić (38), koji je uhapšen u akciji turske policije zbog sumnje da je jedan od organizatora likvidacije šefa škaljarskog klana Jovice Vukotića označen je kao najbliži saradnik Radoja Zvicera, ali i kao čovek od čijeg je pokušaja ubistva započet krvavi rat škaljarskog i kavačkog klana.

Tog 20. februara 2015. godine u razmaku od samo 12 sati Vujotić je, prema planovima kriminalnih grupa, trebalo da bude prva žrtva sukoba "kavčana" i "škaljaraca". Ispod njegovog blindiranog auta postavljena je bomba februara 2015. godine, koja je aktivirana daljinski, dok je on bio u obližnjem lokalu sa porodicom. On je preživeo, a samo nekoliko sati kasnije u Beogradu je ubijen Cetinjanin Goran Radoman (37), visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Radoman je izrešetan sa 25 metaka iz heklera nakon što je parkirao svoj blindirani BMW podgoričkih tablica ispred zgrade u Jurija Gagarina na Novom Beogradu. Ubica je uspeo da sve kamere okrene uvis, nakon čega je došao do lifta gde je u njega ispalio kišu metaka. Telo Radomana, pronašao je 45 minuta nakon ponoći stanar zgrade.

Istražitelji misle da su upravo ubistvo Radomana i pokušaj likvidacije Vujotića pokrenulo niz likvidacija dva ozloglašena klana.

Za Podgoričaninom, Milanom Vujotićem, bila je raspisana poternica, a dovođen je i u vezu sa ubistvom Aleksandra Stankovića, Saletom Mutavim u Beogradu 2016. godine, ali i sa nizom drugih zločina i likvidacija.

Poslednja sumnja u nizu je da je sa Zvicerom pokušao smaknuće Podgoričanina, Milića Minje Šaković.

Ubistvo je sprečeno u martu, kada su inspektori crnogorske policije zahvaljujući operativnim saznanjima više evropskih država, uspeli da identifikuju osumnjičene izvršioce kriminalne organizacije i uhapse ih pre nego što su pokušali da nameru sprovedu u delo. Iza rešetaka su se našli državljani Srbije Jovan Trkulja (35) iz Obrenovca, Nikola Mirić (35) iz Beograda, kao i Podgoričani Aleksandar Veljović (30), Jovan Miranović (41) i Saša Stanišić.

Ipak, Šaković je ubijen 17. juna na terasi budvanskog kafića Korkovado.

Vujotić je preuzeo na sebe najveći deo poslova oko organizovanja krijumčarenja droge. Slovenački istražitelji navode da je on preko svog čoveka Filipa Vrzića 2018. godine okupio šezdesetak ljudi, sa kojima je prošvercovao najmanje 790 kilograma kokaina, više od dve tone marihuane, 96 kilograma hašiša, 10 kilograma heroina, oružje, ali i da je nelegalno iz Španije u Beograd prebacio 5,6 miliona evra u kešu, koje su "oprali".

Slovenačka "ispostava" imala je zadatak da transportuje drogu do Španije, a potom dalje u EU. U dokumentima tamošnjih istražitelja navodi se i da su članovi grupe komunicirali preko aplikacije "Skaj", kao i da je Vujotićev nadimak bio "Lavitese". On se, navodno, u ovoj državi izvesno vreme krio sa Igorom Božovićem, koji je nedavno uhapšen u Portugaliji i izručen Crnoj Gori.

Kavčanski klan pustio pipke ŠIROM EVROPE, vodi ih Podgoričanin: Slovenačka policija o novim rezultatima istrage
Avgusta 2019. policija je zaplenila oko 800 kilograma kokaina, čiju nabavku i transport su finansirale vođe ove kriminalne ekipe. Droga je pronađena na jedrilici u međunarodnim vodama u blizini Azorskih ostrva.

34 osumnjičenih

Prema tužilačkim spisima, osumnjičeni pripadnici ove grupe su: Klemen Kadivec, Luka Arapović, Drejc Kovač, Blažo Kadivec, Danijel Mišljenović, Uroš Inglić, Igor Popović, Stojan Babić, Srđan Petrović, Elvis Kolenović, Nenad Tabaković, Dalibor Kožal, Danko Vukojević, Željko Hrkalović, Alen Bajc i Miloš Joksimović.

Oni se terete da su sa Filipom Vrzićem, Darkom Nevzatovićem, Markom Škrebecom, Slađanom Petrovićem, Milošem Miljkovićem, Mariom Budimirom, Slavkom Tešićem, Radenkom Vučenovićem, Markom Plavšićem, Radoslavom Tepavcem, Markom Stefanovićem, Stefanom Stojanovićem, Vasilijem Aleksićem, Kostom Tabakovićem, Josipom Skokom, Nikom Škrebecom, Hrvojem Krstanovićem, Davidom Filipom Brzovićem i još nekim nepoznatim osobama švercovali drogu, oružje i prenosili "prljav" novac iz Španije u Srbiju.

Nisu znali kako izgleda

Slovenačka policija dugo nije znala kako Vujotić izgleda, a onda ga je identifikovao upravo svedok saradnik, a potom su njegov identitet potvrdile i strane službe bezbednosti.

Kasnije su njegovu fotografiju inspektori pronašli u telefonu Darka Nevzatovića, a da ju je originalno poslao sam Filip Vrzić kako bi mu Nevzatović zvani Kasper, izradio lažni pasoš.

Za lažni pasoš dobio je 5.000 evra u gotovini.

Vođa "kavčana" Radoje Zvicer i Vujotić planirali su eliminaciju vođe "škaljaraca" Jovana Vukotića tako što bi pritvoreni i pripadnici njihove grupe unutar Istražnog zatvora, pucali na prvog "škaljarca" kada bi se pojavio na prozoru svoje pritvorske ćerije, navodi se u dokumentu Specijalnog tužilaštva.

Međutim, sadržaj Skaj komunikacija između članova ove druge pokazao je da su Zvicer i Vujotić osmislili i rezervni plan, u slučaju neuspeha prvog.

Kako se navodi, plan B podrazumevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar Istražnog zatvora i onemogući bekstvo Vukotića koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene ekplozivne naprave.

Prema navodima naredbe o proširenju istrage Specijalno tužilaštvo prikupilo je dokaze koji ukazuju da su Zvicer i Vujotić 2020. godine formirali grupu koja je između ostalog trebalo da likvidira Vukotića koji je tada sproveden u Istražni zatvor pošto su ga srpske vlasti 8. februara 2020. godine izručile Crnoj Gori gde se protiv njega vodio postupak zbog sumnje da je pucao u ženu prvog "kavčana" Tamaru Zvicer i pripadnike kavačkog klana Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Istragom je utvrđeno da Vukotić nije pucao na pomenute mete jer se u vreme napada na njih nalazio u inostranstvu.

U spisima koje su Vijesti imale uvid, opisuje se kako je Zvicer, sredinom marta 2020. godine, članovima grupe, putem kriptovane telefonske Sky aplikacije, poslao fotografiju skice na kojoj se vidi pozicija objekta u kojem se nalazio Vukotić na izdržavanju kazne zatvora i okolina, ali i poruke sledeće sadržine:

”Obavezno je paljenje lažnjaka na kontra stranu. Ako bežite kolima, tu se mora paliti i kako dalje ne znam”, a zatim i poruku: “Palimo auto na izlaz od Spuža i to će da povede muriju”.

Prema sadržini poruka koje su razmenjivali članovi kriminalne grupe, istražitelji zaključuju, navodi se, da je nakon 20. marta 2020. godine došlo do promene utvrđenog plana...

Tada je Vujotić napisao - "Nema više odlaganja jedne sekunde", a onda ih, zajedno sa Zvicerom kritikuje porukama, "Nemate vi samopouzdanja" i "Vere u sebe nemate... to je ovde najviši problem"...

Prethodno Vujotić govori određenim članovima grupe da mora da se osmisliti stalak na kojem bi bilo položeno oružje i iz kojeg bi se pucalo u Vukotića. “Moraš da osmisliš stalak ili neku rampu da se popnete na nju da ga gađate... Crtaj, smišljaj kako da se maskira... ali moramo ga gađati preko ograde”...

Nakon kritikovanja pojedinih članova da su bez samopouzdanja, Zvicer im poručuje: “Previše je ljudi u sve ovo uključeno i vi tražite još, još... sinoć legnemo sa stolarom, budite se sa variocem, morate biti odlučni i smireni... Vi treba da pošaljete po 1 metak. Daj smirite se malo, kumim ve Bogom”.

Autor: