AKTUELNO

Nakon ranjavanja prognozirano mu je pet odsto šanse da preživi, i još se bori da vrati svoj život u normalu.

Teško ranjenom Filipu Đurkoviću, koji je upucan tokom stravične pucnjave na Cetinju 12. avgusta u kojoj je Vuk Borilović ubio 10 njegovih sugrađana, potrebna je naša pomoć!

Na sajtu gofundme.com počelo je prikupljanje sredstava za nastavak njegovog liječenja, te mole građane da pomognu kako bi Filip bar delimično povratio svoj nekadašnji život.

"Filip Đurković, 32, sa Cetinja, u Crnoj Gori, dobio je 5 odsto šanse da preživi nakon neviđene pucnjave u njegovom rodnom gradu. Dana 12. avgusta 2022. godine, napadač je harao komšilukom, ubivši 10 ljudi i ranivši šest. Filip je radio u dvorištu kuće svoje mušterije kada je pogođen u glavu - bio je nevina žrtva nasumičnog nasilja", navodi se u objavi.

Filip je, kako dodaju, zadobio povredu glave, povredu mozga, gubitak uha i delova lobanje.

"Ima povrede vrata i ramena od više metaka po telu. Filip je bio podvrgnut višestrukim operacijama od 20+ sati. Zaista je čudo što je Filip ne samo preživeo, već i pokazuje obećavajuće znake oporavka", dodaje se.

Filip je, pojašnjavaju, i dalje u bolnici i lekari daju sve od sebe da mu ne samo spasu život već i da mu pomognu da se oporavi kako bi mogao da ima bolji život.

"Filip ima značajna kognitivna, motorička, senzorna i govorna oštećenja usled povreda. Pred njim je dug put do oporavka, a lekari nijesu sigurni da li će ikada povratiti punu funkcionalnost. On dobija stalnu negu i biće mu potrebne dodatne operacije i opsežna medicinska njega u doglednoj budućnosti.

Filip je dragi sin, brat, ujak i veliki prijatelj mnogima. Svi koji ga poznaju potvrdiće da je on jedan od najnesebičnijih, najpozitivnijih i najbrižnijih pojedinaca koje su upoznali. On je uvek prvi koji pruža ruku pomoći svakome kome je potrebna.

Filipova snaga i posvećenost oporavku izazivaju strahopoštovanje. Njegova vesela narav ostaje ista, a on je pun života. Filipova majka Marina je uzela odsustvo sa posla i svakodnevno se vozi od Cetinja do Podgorice kako bi veći dio dana provela u bolnici i kako bi pomogla u njegovoj njezi", navodi se u molbi za pomoć.

Dok Filipova porodica čini sve što može da mu pomogne u procesu oporavka, novac prikupljen na platformi će, ističu, direktno ići za pomoć u plaćanju Filipovih medicinskih troškova i svih potrebnih stvari kako bi se poboljšao kvalitet njegovog života.

"Nastavljamo da se molimo i nadamo se potpunom oporavku. Filipu i njegovoj porodici biće potrebna sva ljubav, molitve i podrška koju mogu da dobiju da nastave ovim putem oporavka.

Razmislite da donirate koliko možete da pomognete Filipu da u potpunosti povrati život", zaključuje se u objavi.

Autor: