AKTUELNO

Turski istražitelji su nakon hapšenja "kavčanina" Radoja Živkovića Žutog, kome su lisice stavljene krajem septembra prošle godine u Turskoj, u njegovom telefonu pronašli i fotografije mučenja i ubistva Riste Mijanovića, zvanog Rile Kapetan, koji je važio za pripadnika škaljarskog klana!

Podsetimo, Mijanović se od septembra 2020. godine vodi kao nestao, a sumnja se da je on otet, mučen, ubijen i zakopan na imanju Željka Bojanića u Istanbulu.

Rasvetlili nestanak

- Od Živkovića koji je uhapšen 16. septembra 2022. zbog ubistva Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana, turski inspektori su oduzeli lažna dokumeta, ali i telefone. Tada su pronađeni brojni dokazi o drugim zločinima kavačkog klana, u kojima je učestvovao i Živković, inače rođak Radoka Zvicera, vođe kavačkog klana. Među dokazima iz telefona su i jezive fotografije Mijanovića - navode turski mediji.

Nestanak Kotoranina je u septembru pre dve godine prijavio njegov advokat i od tada se tragalo za njim. Hapšenjem "kavčana" u Turskoj otkriveno je da je on 11. septembra 2020. namamljen u restoran u Istanbulu, gde je otet i "fijat doblom" odvezen u Bojanićevu vilu. Bojanić je uhapšen 6. novembra 2022. godine i tada je policija prekopavala njegovu vilu u potrazi za telom, ali nisu pronašli posmrtne ostatke.

- Na fotografijama u Živkovićevom telefonu vidi se Mijanović u vili. "Kavčani" su fotografisali svaku "fazu" mučenja Mijanovića, ali i njegov "grob" u bašti vile. Slike su uznemirujuće, na njima se vidi Mijanović kako samo u gaćama sedi na stolici u vešernici, vezanih ruku i nogu, spuštene glave sa trakom preko usta. Na drugoj fotografiji vidi se on u saunu, takođe vezan, sa modricama na licu - navodi turski portal Odatv.com.

Izvori navode da su ove fotografije bile krucijalne u rešavanju ovog slučaja.

- "Kavčani" su Mijanovića mučili i ubili u vešernici i sauni u vili, a nakon zločina kompleto su renovirali ove prostorije. Međutim, istražitelji su upoređivali prostorije sa slika iz Živkovićevog telefona sa prostorijama vile i ustanovili da se radi o istim prostorijama. Tako se na jednoj slici iza vezanog Kotorasnina vidi veš mašina, koja je ostala i posle renoviranja - navodi Odatv.com.

Renovirali prostorije

Istragom je utvrđeno da su u sauni vešernici menjane pločice i krečeni zidovu, dok je u bašti gde je zakopano telo, preko zemlje stavljen drveni pod.

- Vila je potpuno renovirana u avgustu 2021. i na taj način su uklonjeni svi tragovi brutalnog ubistva - preneli su mediji.

O Risti Mijanoviću nedavno je govorio i Srđan Lalić, svedok-saradnik protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je takođe radio za kavački klan. Lalić je na jednom od suđenja otlrio da su "kavčanI" kidnapovali i ubili Rileta Kapetana.

Isti modus operandi

I Belivukova ekipa slikala žrtve i renovirala mesto zločina

"Škaljarac" Risto Mijanović ubijen je po krvavom receptu kavačkog klana sa Radojem Zvicerom na čelu. Naime, kako se sumnja, Zvicer je imao više "ekadrona smrti" koji su za njega činili jezive zločine, a jedan od zadataka im je bio da svoje zločine fotografišu i šalju šefu kako bi ga uverili u obavljen posao, ali i konkurenciji kako bi sejali strah.

Na isti način su "radili" i Zvicerovi saradnici iz Beograda - Veljko Belivuk i Marko Miljković. Oni su svoje žrtve mučili, ubijali i komadali u kući u Ritopeku i sve to slikali i slali preko Skaja. Takođe, prostorije su posle ubistava krečili, čistili i renovirali.


Godinama bio na poternici

Željko Bojanić koji je uhapšen 6. novembra 2022. u Turskoj nalazio se na crvenoj Interpolovoj poternici, koju je za njim 2016. raspisala Slovenija zbog učešća u švercu kokaina iz Latinske Amerike u Evropu u periodu od septembra 2014. do juna 2015. Inače je crnogorski državljanin, rodom iz Kotora.

- U Tursku je ušao sa falsifikovanim pasošem na ime Jordan Andelev Belčev i koristio je nadimak Boris. On je nakon hapšenja negirao da je pripadnik kavačkog klana, kao i da je u njegovoj vili neko ubijen i zakopan - podseća izvor.

Autor: