AKTUELNO

Bivši hrvatski policajac i bokser Abel Pešut, kažnjen je radom za opšte dobro zbog nanošenja teške telesne povrede i pretnje, a je nakon objave presude pušten iz istražnog zatvora u kojem se nalazio poslednjih mesec i po dana.

Pešut je dela priznao pa mu je sud to uvažio u vidu blaže kazne od one koju je tražilo Državno tužilaštvo, piše Dalmatinski portal.

Po prvoj tački optužnice, osuđen je na deset meseci zatvora za napad na Ivana R. D. ispred terase lokala Korado u Trogiru.

Nakon prepirke dva puta ga je udario u glavu šakom na kojoj je držao bokser, a kada je pao, još dva puta ga je udario u glavu. Ivan R. D. zadobio je krvne podlive i razderotine na oba oka, prelom nosnih kostiju, prelome dna očnih šupljina, jagodičnih kostiju, kao i obe gornje vilice.

Pet dana kasnije nazvao je oca Ivana R. D., predstavio mu se i u želji da ga zastraši, rekao mu: "Slušaj pre nego zažališ. Čuo sam da me tražiš. Tvoj mali zabada nos gde mu nije mesto, što se meša, ko je on pa će meni određivati koga ću ja udariti, a koga ne. Znam gde ti je kuća. Odleteće ti sve u vazduh kad ti doleti bomba. Dođi da se nađemo, da to rešimo."

Za pretnju je osuđen na pet meseci zatvora, što mu je donelo jedinstvenu kaznu zatvora od 11 meseci, koja je potom zamenjena radom za opšte dobro tako da će se jedan dan zatvora zameniti s dva sata rada. Pešutu je u kaznu uračunato vreme koje je proveo u istražnom zatvoru od 6. decembra.

Izrečena mu je i zabrana približavanja, uznemiravanja i uhođenja žrtava u trajanju od jedne do pet godina.

Dužan je i da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 663.61 evra, piše Dalmatinski portal.