AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makdonije Oliver Spasovski izjavio je danas da je njegova zemlja od oktobra prošle godine pod intenzivnim hibridnim napadom, masovnim dojavama o bombama.

"Ovo je intenzivan hibridni napad koji nam se dešava od 19. oktobra (2022) do danas na teritoriji cele zemlje, u srednjim, a potom i osnovnim školama. Imali smo više od 720 objekata pogođenih ovakvim lažnim uzbunama, ali ne samo u školama, već i u drugim komercijalnim objektima", rekao je Spasovski.On je, u emisiji "Studio 10" na kablovskoj "Televiziji 24", mejlovi sa kojih je poslato poslednjih nekoliko pretećih dojava "vode do IP adresa iz Irana, Rusije, kao i VPN adresa čiji su provajderi iz tih zemalja".

"Zanimljivo je da je plaćanje VPN usluga obavljeno kriptovalutama, što dodatno otežava ;aktivnost otkrivanja", rekao je Spasovski i dodao da je sada najvažnije proceniti rizik od dojava bombama i da je zato doneto novo uputstvo o postupanju prilikom dobijanja tih pretećih poruka.

"U ovom trenutku je važno da u novom uputstvu koje se bavi svim oblicima terorizma, uključujući i elektronske dojave o bombama, sistem koji smo postavili pravi procenu rizika, a to je bilo najvažnije – da vidimo na kom su nivou rizika dojave i da na osnovu toga postupamo", rekao je ministar unutrašnjih poslova Severne Makdonije.

Istakao je da se intenzivno se radi na otkrivanju počinilaca, odnosno osoba koje šalju preteće poruke o postavljenim bombama.

"Znate da smo u nekoliko slučajeva otkrili počinioce, u slučajevima gde je bilo moguće definisati ko je slao te prijave. Sada već imamo izolovanu veću grupu sa kojom radimo, očekujem da ćemo u narednom periodu imati konkretne i efikasne rezultate u ovom segmentu", rekao je Spasovski.

Dodao je da dojave o bombama nisu nešto što se dešava samo na teritoriji Severne Makedonije, već i u zemljama regiona, ali i šire.

"Tu su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Nemačka, Novi Zeland, SAD, a intenzitet koji se povećava od ruske invazije na Ukrajinu dovoljno govori da je u pitanju kombinacija struktura koje su ne samo iz unutrašnjosti, iz države, već i van nje", rekao je Spasovski.

Autor: