AKTUELNO

U Hrvatskoj se traže sezonski radnici, najtraženiji su kuvari, konobari, spremačice...

Sve je više oglasa u Hrvatskoj u kojima se traže sezonski radnici. Najtraženiji su kuvari, konobari, spremačice... Kako je pisao Večernji list, poslodavci u turizmu nikada ranije nisu tražili sezonske radnike, nude nikad bolje uslove, a epilog iseljavanja i dugotrajne potplaćenosti turističkih radnika je da će na Jadranu ovog leta o gostima brinuti nikad više stranaca.

Prošle godine u Hrvatskoj je samo do septembra bilo zaposleno više od 95.000 stranih radnika, od čega otprilike jedna trećina u turizmu, a ove godine ove brojke mogu biti samo veće. Očekuje se jako dobra sezona, više gostiju nego prošle godine, tako da ni prošlogodišnjih 52.000 sezonaca neće biti dovoljno.

Ugostitelj iz srednje Istre, čiji ugostiteljski objekat dobro radi tokom cele godine, za Glas Istre je preneo svoje iskustvo u kojem je preko konkursa tražio više zaposlenih za svoj objekat : kuvara, konobara, konobara i pomoćnog kuvara. Opisujući svoj susret sa kandidatima, stekao je utisak da su to ljudi koji traže posao, ali se mole Bogu da ga ne nađu.

On kaže da su mu se od 25 slobodnih nezaposlenih lica za ta radna mesta, njih četiri javila iz Zavoda za zapošljavanje i to samo da bi dobili potvrdu da su se odazvali.

"Za kuvara nudim platu od dve hiljade evra, za konobara nešto više od hiljadu, a za konobaricu i pomoćnog kuvara po hiljadu evra", kaže on o ciframa koje im je ponudio. Međutim, odgovori kandidata su se sveli na to da ih taj posao ili ne zanima, da rade na pola radnog vremena, ili da rade u inostranstvu i trenutno im status nezaposlenog potpuno odgovara. Stekao je utisak, kaže, da su se na intervju odazvali samo da bi zadovoljili formu i dobili pečat.

Podsetimo, prošle godine turizam se "nastanio" sa 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove godine, međutim, prema procenama Hrvatskog turističkog saveza, biće potrebno 57.000 do 60.000 sezonskih radnika. Iz poznatih razloga, teško će ih naći u zemlji više nego prošle godine, pa je uvoz za mnoge ostao jedina opcija.

Autor: