AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je, u intervjuu za RIA Novosti, ocenio da je razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom bio uspešan i izrazio zahvalnost na podršci Ruske Federacije Republici Srpskoj.

"Razgovor je bio veoma uspešan. Razmenili smo stavove o trenutnoj situaciji u našim odnosima, o regionalnoj i globalnoj agendi. Još jednom je potvrđen prijateljski odnos Vladimira Vladimiroviča Putina i Ruske Federacije prema Republici Srpskoj. Potvrdili smo da mi smo pouzdani partneri i svi naši sastanci su dokaz o tome“, rekao je Dodik.

On je dodao da je veoma zahvalan na podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srpskoj, posebno na nivou međunarodnog prava, kao i da je Rusija garant implementacije Dejtonskiһ sporazuma i uslova koji se moraju ispuniti na nivou Savet bezbednosti UN.

Foto: Tanjug Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Alexey Filippov

Dodik je naveo da je predsednik Rusije pokušao da uspostavi dijalog sa Zapadom na temu zajedničke bezbednosti, ali ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom, ono što su ranije uradili sa Jugoslavijom.

"Predsednik Putin brine o svojoj državi i svom narodu. On je uvek bio principijelan kada je ranije pokušavao da razgovara sa Zapadom i NATO-om i uspostavi odnose zajedničke bezbednosti i politike. Međutim, oni ga nisu poslušali i nastavili su da rade sa Rusijom ono što ranije su radili sa Jugoslavijom“, rekao je Dodik.

Kako je naveo, Republika Srpska pregovara sa Ruskom Federacijom o projektima rekonstrukcije termoelektrana i nabavci opreme za rad u rudnicima, a o ovim pitanjima, dodao je, moglo bi se razgovarati već u junu, tokom posete delegacije RS Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Foto: Tanjug Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Alexey Filippov